Minkavlere frygter milliardtab på grund af dødbringende virus

Årsagen er den frygtede virus plasmacytose, som nu er konstateret på 14 minkfarme i Sydjylland. Smittede mink får færre hvalpe, dårligere skind, og hvalpene kan dø.

Sygdommen plasmacytose har ifølge formand for Fyn og Sydjyllands Pelsdyravlerforening og bestyrelsesmedlem hos Kopenhagen Fur Henning Christensen været udryddet i Danmark de sidste 20 år. Det har blandt andet betydet, at Danmark har været berømte for deres minkskind - også i udlandet. 

Nu er Henning Christensen voldsomt bekymret for fundet af den frygtede virus plasmacytose. Han frygter, at sygdommen kan koste de danske minkavlere flere milliarder kroner.

Vi er nødt til at tage det her meget alvorligt, for det kan få store konsekvenser for hele branchen. Det kan komme til at koste minkindustrien flere milliarder.

Lige nu venter syd- og sønderjyske minkavlere på svar fra de sidste blodprøver, så man får klarlagt omfanget af virusen i Sydjylland. Når resultatet foreligger, vil branchen lægge en plan for, hvordan de skal reagere.

- Vi har en mistanke om, at smitten stammer fra en bestemt type foder, og det arbejder vi på at få bekræftet, fortæller Henning Christensen til TV SYD.

Minkavler Kim Søndergård fra Billund har tre minkfarme, hvor der på de to af dem blev konstateret plasmacytose i sidste uge, og fundet henholdsvis tre og tretten syge dyr, som omgående blev aflivet:

Pelsdyravler Kim Søndergård fra Billund har mink der er ramt af plasmacytose

 

- Det er det værste, der kan ske for en minkavler. Men det er pokkers svært at undgå sygdommen, når vi ikke ved, hvordan den er kommet hertil, beretter Kim Søndergård fra pelsudstillingen i Varde, hvor han også måtte opgive at udstille sine minkskind pga. smittefare.

 

- Det er en frygtelig træls situation at stå i, for hvis man som avler bliver ramt af virusen, så tager det årevis at komme ovenpå igen. Jeg har jo opbygget en vis kvalitet i mine avlsdyr, og når jeg så er nødt til at aflive dem og købe erstatningsdyr udefra, så tager det tid at få kvaliteten op på samme niveau, slutter Kim Søndergård.

Sygdommen blev opdaget i efteråret 2015, hvor 129 minkfarme omkring Holstebro blev ramt af plasmacytose.

Ifølge avisen Jyllands-Posten er sygdommen konstateret på 14 minkfarme i Sydjylland og på Fyn, 9 på Sjælland og 7 farme i området ved Limfjorden.