Nationalparks udfordring er flere turister og bæredygtighed

Nationalpark Vadehavet fylder ti år.

- Danskerne har en rigdom her ved Vadehavet, som alle i Danmark kan glædes ved og nyde godt af. Det er en rigdom, som ikke svinder ind, selv om den deles ud til nok så mange.
Det sagde hans kongelige højhed Prins Joachim den 16. oktober 2010, da han åbnede Nationalpark Vadehavet.

Nu fejres parkens ti års fødselsdag, og den har vist sig at være et inspirerende eksempel på, hvordan forskellige interesser kan mødes i dialog og sammen finde nye løsninger, siger borgmester i Varde, Erik Buhl, der har været med fra nationalparkens begyndelse for ti år siden.

quote

Sammen har vi vist, at vi kan skabe resultater, som man ikke kan gøre alene

Janne Liburd, formand, Nationalpark Vadehavet.

Sammen kan vi

Mere end 200 meget forskelllige partnere fra landsbyforeninger til virksomheder og kommuner er med i Nationalpark Vadehavet, og  det er afgørende, at nogen tager ejerskab, og sammen har vi vist, at vi kan skabe resultater, som man ikke kan gøre alene, sagde formand, Janne Liburd, Nationalpark Vadehavet, da fødselsdagen fredag blev fejret i Ribe.

Hvert år kommer millioner af trækfugle forbi vadehavet.
Hvert år kommer millioner af trækfugle forbi Vadehavet. De tiltrækker turister i massevis.
Foto: John Frikke

Fremtidens udfordring

En af morgendagens udfordringer for nationalparken er, hvordan området fra Varde i nord til grænsen ved Højer i syd kan håndtere et stigende antal turister, som både ønsker bæredygtighed og at komme tæt på naturen.

I anledningen af fødselsdagen afholder Nationalpark Vadehavet konference om  bæredygtig turismeudvikling. Den finder sted i Musikhuset i Esbjerg den 11. november under overskriften Grænser for Turisme?