Nyt fænomen breder sig i landbruget

Flere og flere slår sig sammen om at drive en gård. Bedrifterne har vokseværk, mens de klassiske landbrug med kun én ejer i højere grad forsvinder.

Kristian og Kasper Clausen - far og søn - ejer sammen en gård i Nordenskov. De er en del af en trend, som i de seneste år har vokset sig større, mens mange af de klassiske bedrifter med én ejer er forsvundet.

quote

Det var dengang, jeg skulle med ind i det: Så var det en god måde for mig at komme ind, for min far var her stadig; så der er en med en masse erfaring, der er med i det. 

Kasper Højer Clausen, landmand, Vejgården, Nordenskov

I løbet af de seneste ti år er 25 procent af især de danske traditionelle landbrug forsvundet.

Men på Vejgården midt mellem Grindsted og Varde bor knap 600 køer - og to ejere.

Sønnen Kasper Clausen tager sig mest af det administrative arbejde, hvor far Kristian Clausen har det praktiske.

Kasper Højer Clausen ejer gården, og det samme gør hans far, Kristian Clausen. 

- Det var dengang, jeg skulle med ind i det: Så var det en god måde for mig at komme ind, for min far var her stadig; så der er en med en masse erfaring, der er med i det. Og når man kommer som nyuddannet, har man en at sparre med, fortæller Kasper Højer Clausen om, hvordan det hele begyndte.

De to har ejet gården i fællesskab siden 2006. De indgik et interessentskab, hvor Kasper Clausen købte halvdelen af gården.

- Nu har vi en krontrakt til 2020 på, at vi har et I/S sammen og derefter er det så planen, at jeg skal overtage, med generationsskifte, den sidste del af ejendommen, siger Kasper Clausen.

Prisen var en vigtig grund til, at Kasper Højer Clausen startede med kun at købe halvdelen af familiegården: 

- Der er værdier for omkring 90 millioner kroner, så det er meget at skulle finansiere på en gang. 

Kasper Højer Clausen er langt fra den eneste landmand, der har været nødt til at købe sig ind på en andel af en gård - i stedet for at købe hele molevitten:

- Det er, fordi gårdene bliver større og større, det er svært at få lov at låne penge her og nu. Hvis man har en halv million og vil låne 50 millioner - det er et no-go.

Indtil 2020 er Vejgården et interessentskab, og til den tid håber Kasper Clausen at købe resten af gården også. 

- Jeg foretrækker at have et enkeltmandseje igen - i hvert fald i en periode. Jeg har en søn, som måske om mange år vil være med i det. - Jeg synes, det er en god måde for unge mennesker at komme med ind i det.