Ørn over Filsø

For ottende år i træk holder DOF (Dansk Ornitologisk Forening) Ørnens Dag i Danmark, men for området omkring Filsø, er det første gang.

- Søen er jo først lige blevet genetableret, men der holder allerede havørne til derude, så der skulle være meget gode chancer for at få det imponerende syn at se, fortæller Jens Rye Larsen, der er fritidsornitolog og medlem af Naturrådet for Filsø.

Jens bor i Outrup, men er ude ved Filsø flere gange i ugen, blandt andet for at tælle fugle.

- Og jeg ser havørnen næsten hver gang, jeg er derude, røber han.

I dag tager Jens Rye Larsen sammen med andre ornitologer opstilling på strategisk rigtige steder langs søen, så de kan hjælpe med at give en super oplevelse, hvis man besøger Filsø for at se den smukke havørn.

- Den er et virkeligt imponerende syn med et vingefang på 2,5 meter, fortæller han og tilføjer, at den er Nordeuropas største rovfugl.

- Man kalder den også "den flyvende dør eller vognport", da dens vinger er meget firkantede, oplyser Jens Rye Larsen, der glæder sig til, forhåbentlig, at se rigtigt mange mennesker til Ørnens Dag ved Filsø.

- Vi står til rådighed med viden og gode råd, ligesom vi også har nogle teleskopkikkerter, man kan studere ørnen igennem, men det er selvfølgelig en rigtig god idé også at medbringe sin egen kikkert, slutter han.

Fakta

Havørnen er Nordeuropas største rovfugl.

Den trives bedst ved store sø-områder, hvor der er hav i umiddelbar nærhed.

I 2012 var der 48 par havørne med reder i Danmark.