Planer om datacenter - Drivhuse skal høste overskudsvarmen og give arbejdspladser

Politikerne håber, at et nyt datacenter ved Ølgod vil skabe mange lokale arbejdspladser.
Udgivet

Datacentre bruger enorme mængder energi, men i planerne for et nyt datacenter ved Ølgod vil noget af overskudsvarmen gå til drivhuse, der både kan producere grønt og give lokale arbejdspladser.

 Niels Jørgen Nielsen åbner døren støttende på to krykker. Han er invalidepensionist. 

- Datacenter, ja det bliver der satme snakket meget om herude, siger han. 

Niels Jørgen Nielsen er godt tilfreds med udsigten til, at der kommer et stort datacentret tæt på. Foto: Finn Grahndin

Selv er han godt tilfreds med udsigten til datacentret. Han kalder det "tiltrængt udvikling" for Ølgod og området. 

- Butikkerne lukker i byen, og nu ser det ud til at HTH fyrer folk, så vi kan sagtens bruge det her, når det giver 400 arbejdspladser, siger han.

Indenfor eller udenfor zonen

Niels Jørgen Nielsen er en af de personer, der har fået besøg af en repræsentant fra firmaet WA3RM, der står for de drivhuse, der ifølge planerne skal etableres lige ved siden af datacentret og som vil udnytte datacentrets overskudsvarme.   

- Men det er kun os med huse udenfor, der får besøg af ham. 

- Øh udenfor?

- Ja, der er en zone, hvor investorerne vil opkøbe folks ejendomme, og så er der de huse, der ligger udenfor denne zone, forklarer han. 

Her nordøst for Ølgod ganske tæt på grænsen til Ringkøbing-Skjern kommune skal datacentret ligge ifølge planerne. Pressefoto

Udenfor eller indenfor

Men investorerne har nu været på besøg hos beboere indenfor zonen også. En af ejerne af en ejendom her åbner døren med et smil, men hun vil ikke have sit navn frem, men siger dog: 

- Vi har boet her i 10 år. Nu må vi se. Kommer det, så kommer det. 

Det er også grundholdningen hos dyrepasser Nicoline Jongma, der også bor indenfor zonen. Men hun tilføjer: 

- Hvad kan vi gøre andet end at vente på at se om det bliver til noget. 

Nicoline Jongma bor her sammen med sin mand, Michael Jongma, hvor de regnede med at skulle stifte familie og bo i mange år. Foto: Finn Grahndin

Farvel til drømmehuset

Hun og hendes mand Michael Jongma købte huset for to år siden.

- Vores drømmehus, men kan vi ikke blive boende, så finder vi nok en løsning på det, siger hun. 

Kloakarbejder Flemming Kristiansen bor udenfor zonen. På sin fødegård. Han elsker gården og sine 37 hektar land. 

Flemming Kristiansen har ikke noget imod projektet, men er meget bekymret over den trafik, som datacenteret vil medføre. Foto: Finn Grahndin

- Jeg kommer kun til at se datacentret, hvis de sætter vindmøller op. Jeg har ikke noget imod projektet som sådan, men jeg er meget bekymret for al den trafik, der formentlig kommer på vejen her, siger han. 

Borgermøde på vej

De får skam syn for sagn. Borgerne. I hvert fald hvis de møder op til borgermødet mandag i Vestjysk Bank Hallerne i Ølgod kl. 19.00-20.30.

For her vil projektet blive præsenteret: Et datacenter, drivhuse og vedvarende energianlæg ved Krageris.

Den smalle Kragerisvej får mange firehjulede besøg, frygter Flemming Kristiansen, hvis planerne om et datacenter her bliver til virkelighed. Foto: Finn Grahndin

Kristian Bennetsen, partner i det svenske selskab WA3RM, er selvfølgelig begejstret for projektet med drivhusene. Firmaet opfører dem og lejer dem herefter ud til andet firma, der vil drifte dem.

- Vi udnytter restvarmen fra datacentret og kan på den måde sørge for varmen i drivhuse, der vil fylde omkring 30-40 hektar.

Kristian Bennetsen fortæller samtidig, at et drivhus på 10 hektar skaber mellem 80 til 100 arbejdspladser.

Politikerne håber, at datacentret og drivhusene vil skabe mange lokale arbejdspladser.

Borgmester i Varde Kommune, Mads Sørensen, Venstre, er begejstret for ideen.

- Vi ønsker at tiltrække en grøn industri, som bidrager til udvikling og vækst i vores lokalsamfund. Dette projekt er et konkret eksempel på potentialet i den ambition. I dette projekt er der udsigt til et betydeligt antal varige arbejdspladser, og der er gjort konkrete overvejelser om, hvordan overskudsvarme fra et datacenter kan bruges til udvikling i en helt anden industri og en ny fødevareproduktion, siger han i kommunens pressemeddelelse.

Her kan du læse ideoplægget

Fakta om projektet

  • Det er virksomhederne atNorth og WA3RM, der står bag ansøgningen om at opføre datacentret - eller mere korrekt: Et sektorkoblet projekt nær Ølgod.

  • Projektet består af et datacenter, hvorfra overskudsvarmen skal benyttes til drift af drivhuse. Samtidig åbner projektet op for mulig opførsel af vedvarende energi til driften af det samlede anlæg. Der er umiddelbart tale om vindmøller og solcelleanlæg.Ansøgningen dækker over et samlet areal på 174 ha. Investorerne bag projektet har indgået aftale med alle lodsejere indenfor zonen. Også lodsejere udenfor zonen vil få tilbudt besøg.

  • Udvalget for Plan og Teknik og efterfølgende Byrådet vil behandle ansøgningen. Her vil der blive taget stilling til, om Varde Kommune skal igangsætte en egentlig planlægningsproces med opstart af en ny lokalplan og et kommuneplantillæg.

  • Forventningen er, at denne proces kommer til at løbe frem mod 2026.

Mange biler forbi

Kragerisvej er en smal landevej og han frygter, at mange lastbiler og maskiner vil køre på vejen under byggeriet af datacentret. 

- Og med 400 arbejdspladser vil der komme mange biler her forbi hver dag.

Ind i zonen – på Kragerisvej 5B - ligger der en gård ejet af Troels Olsen. Han er svineavler og har ejet gården siden 2020. Og er udpeget som en slags talsmand for de berørte beboere.

På Kragerisvej ligger Troels Olsens svinefarm. Han vil ikke fortælle, om han vil sælge eller ej, fordi det er tidligt i hele forløbet. Foto: Finn Grahndin

Fineste mulighed

- Hvordan har I det med planerne om et datacenter som nabo?

- Jeg ved det egentlig ikke. Der er jo ikke så meget at sige til det. Det er jo Varde Kommunes projekt, vi er blevet kastet ind i, og vi har fået at vide, at vi skal henvise pressen til kommunen, siger han.

Troels Olsen understreger, at alle har fået ”den fineste mulighed” for at sige ja eller nej til at blive opkøbt, men han vil ikke kommentere på, at et nej tak kan betyde, at et hus eller en gård kommer til at ligge midt inde i området med datacentret.

- Jeg har nok ikke så meget mere at sige om det. Det er jo tidligt i hele processen, og vi ved jo ikke, om det faktisk bliver til noget, siger han venligt.   

Største iltsvind i 22 år får kommune til at købe andel af stort projekt

Efter projekt Sund Vejle Fjord har varet i knap fem år, køber anden kommune sig ind i projektet. Video: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD
Udgivet

Det femårige projekt Sund Vejle Fjord har indtil videre vist sig at have båret frugt - og det har fået en nærliggende kommune til at købe sig ind i projektet.

Målet om at genskabe en god og økologisk tilstand i Vejle Fjord har bredt sig ud over Vejle Kommune.

Nu har Fredericia Kommune nemlig købt sig ind i projektet. Det betyder, at de har fået en anpart på 20 procent, som dækker over finansiering og udlægning af de forskellige tiltag, blandt andet muslingebanker.

Hvad er projekt Sund Vejle Fjord?

Projekt Sund Vejle Fjord er et naturgenoprettelsesprojekt, der har til opgave at skabe et godt og økologisk miljø i Vejle Fjord.

Det sker ved disse fire marine naturgenopretningstiltag:

  1. Retablering af fortidens ålegræsbede

  2. Udlægning af nye muslingebanker

  3. Udlægning af stenrev

  4. Opfiskning af krabber

Kilde: Vejle Kommune

Ifølge formand for klima-, energi- og miljøudvalget i Fredericia Kommune, Tommy Rachlitz Nielsen (C), er det en nødvendighed.

- Vi har lige fået de nye tal for iltsvind, og det er jo skræmmende læsning – derfor har vi en pligt til at gøre noget, især over for de næste generationer, lyder det fra ham.

Projekt Sund Vejle Fjord startede i 2020, og har over en femårig periode haft et budget på 25 millioner kroner. Video: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Miljømedarbejder i Fredericia Kommune, Tobias Bendixen, stemmer i. Han mener også, at tiltaget er et skridt i den rigtige retning.

- Det er en god idé, fordi vi har fokus på at forbedre vores hav- og naturmiljø. Det trænger til en kærlig hånd derude, og det er derfor vi især kigger på løsninger med stenrev, ålegræs og muslinger, fortæller han.

På en time kan én blåmusling filtrere fem liter vand for alger. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Tiltaget kan ikke stå alene

Projekt Sund Vejle Fjord startede i 2020, og ifølge miljømedarbejder Tobias Bendixen har projektet indtil videre båret frugt.

Derfor tror han på, at det gør en forskel for Fredericia Kommune at være med i projektet.

- Vi samarbejder med Vejle Kommune og Syddansk Universitet. Sammen med dem følger vi med i, hvordan projektet går og ud fra det vurderer vi, om vi skal gøre det samme flere steder. Indtil videre kan vi i hvert fald se, at det går helt fantastisk, lyder det fra Tobias Bendixen.

Men selvom projektet indtil videre går som det skal, så pointerer Tommy Rachlitz Nielsen (C), at tiltaget ikke kan stå alene.

- Det her er en lille del af det. Der skal rigtig mange små skridt til, at vi kan tage dét lange skridt, der gør, at vi virkelig får vendt udviklingen, lyder det fra Tommy Rachlitz Nielsen, der tilføjer:

- Men hvis ikke vi gør noget, sker der i hvert fald ingenting. Det er derfor, at det her en god, men beskeden start.

Tidligere orkan truer Danmark med voldsomt vejr

Et udbredt regnvejr med vindstød af stormstyrke skal passere Danmark torsdag. Foto: Linda Mølgaard / Privatfoto
Af Jonas Damsbo
Udgivet
I samarbejde med TV 2 Vejr

Vindstød af stormstyrke kan medføre, at løse genstande flyver rundt, grene knækker af træerne, eller teglsten falder ned.

Et større regnvejr med vindstød op til stormstyrke truer med at ramme landet torsdag.

Der er tale om den tropiske orkan Kirk, som mandag formiddag befinder sig over Atlanterhavet som en kategori 1-orkan.

I løbet af natten til onsdag forventes Kirk at ankomme til det vestlige Europa, hvor den har mistet noget af pusten.

Dermed vil Kirk blot være et almindeligt efterårslavtryk, der ikke desto mindre vil give nogle meget våde døgn med dertilhørende kraftige vindstød i Vesteuropa – heriblandt Danmark.

Kirks forventede bane de kommende dage. Foto: TV2 Vejret

Op til 30 millimeter regn

Ifølge prognoserne vil det meste af landet stå op til en regnfuld torsdag morgen.

På dette tidspunkt ligger det nu tidligere orkanlavtryk lige syd for Danmark, men det vil i løbet af torsdagen bevæge sig op over landet.

I forbindelse med lavtrykspassagen bliver der hevet varm luft op over Bornholm, hvor temperaturen kan toppe med op til 17 grader, hvilket er lunt for årstiden.

Prognose torsdag eftermiddag. Kirk ligger lige hen over Danmark. Foto: TV2 Vejret

Sammenlagt kan der i forbindelse med Kirk komme op mellem 20 og 30 millimeter regn i løbet af torsdagsdøgnet.

Vådest forventes det at blive i det sydlige og østlige Jylland samt på Fyn og Sjælland.

Akkumuleret regn torsdag. Foto: TV2 Vejret

Vindstød af stærk storm

På bagsiden af regnvejret fra Kirk ventes kraftige vindstød.

Torsdag aften og natten til fredag kan der komme vindstød af stormstyrke over det nordvestligste og sydøstligste Danmark.

Særligt ved Skagerrak kan vindstødene blive meget kraftige med op til stærk storm i nattetimerne.

Prognose for vindstød fredag klokken 02. Foto: TV2 Vejret

Vindstød af stormstyrke kan medføre, at løse genstande flyver rundt, grene knækker af træerne, eller at der er nedfaldne teglsten.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_cbt Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
Chartbeat
_cb Chartbeat
userId tvsyd.dk
_chartbeat4_expires Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
visitedPagesV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
lidc LinkedIn
bscookie LinkedIn
li_gc LinkedIn
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
JSESSIONID LinkedIn
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com