Prinsesse Marie åbnede udstilling om miner

Prinsesse Marie åbnede torsdag særudstillingen "Livsfare - Miner!" i Tirpitz-museet i Blåvand.

Langs hele Vestkysten gravede tyskerne under Besættelsen 1,4 millioner miner ned. 620.000 af dem alene på strækningen mellem Esbjerg og Nymindegab. Miner, der ville springe i luften ved berøring, tryk eller via snubletråde, og dermed skade angribende kampvogne og ikke mindst soldater.

Efter kapitulationen måtte de tyske tropper selv - stykke for stykke - finde og desarmere minerne, som vind og vejr nemt kunne have rykket rundt på i forhold til de tyske kort, der viste, hvor minerne skulle ligge.

quote

Desværre findes der stadig miner mange steder i verden. De er er årsag til, at mere end 2.000 mennesker mister livet hvert år.

Prinsesse Marie

Det er emnet for Tirpitz-museets første særudstilling, der har kostet seks millioner, som i dag blev åbnet af prinsesse Marie, som trak tråde mellem miner i fortiden og vore dage.

- Desværre findes der stadig miner mange steder i verden. De er er årsag til, at mere end 2.000 mennesker mister livet hvert år - og tre gange så mange lemlæstes. 40 procent af ofrene er børn, sagde prinsesse Marie bl.a. i sin åbningstale.

Udstillingen vil være åben til og med sommeren 2020.