Risiko for kraftige revlehuller

Den kraftige vestenvind, som var skyld i revlehullerne i sidste uge, vender nu tilbage. Derfor advarer livredderne om risiko for kraftige huller på Vestkysten i den kommende tid.

I sidste uge druknede en tysk turist i et hestehul ved Henne Strand, og nu advarer Trygfondens Kystlivredning om, at der igen er risiko for uhyggelige huller på Vestkysten.

Det er bølger – ofte på grund af pålandsvinden – der får revlehuller til at opstå og sætter gang i den udstrømning, der kan trække folk væk fra strandkanten.

- Vi har oplevet mange kraftige revlehuller i sidste uge, og der er fortsat risiko for revlehuller mange steder i landet. Vi opfordrer derfor til, at man er meget opmærksom på revlehuller i disse dage især langs de vestvendte kyster, hvor der er udsigt til kraftig pålandsvind, siger Anders Myrhøj, der er driftchef for Trygfondens Kystlivredning.

Hvis man vil være sikker på at undgå revlehuller, skal man holde sig i vandet mellem flagene på stranden. Her har livredderne allerede sikret, at badeforholdene er forsvarlige.

Gå ikke i panik

Revlehuller er hvert år skyld i ulykker, og selv rutinerede svømmere kan drukne i et revlehul, fordi de går i panik eller forsøger at svømme mod strømmen. Bliver man fanget i et revlehul, skal man bevare roen og svømme til siden langs stranden, hvorefter man kan forsøge at svømme ind mod stranden, forklarer Anders Myrhøj.

- Hvis man ser andre blive fanget i et revlehul, så skal man ikke svømme ud til dem. I stedet skal man kontakte en livredder eller ringe 1-1-2. Herefter kan man råbe, at personen skal bevare roen og svømme til siden og om muligt kaste noget, der kan flyde fx en redningskrans, en badebold eller en stor sodavandsflaske, ud til den nødstedte, siger Anders Myrhøj.

Der findes tusindvis af revlehuller langs de danske kyster, og især ved vestkysten er der risiko for at svømme ind i et revlehul. Det er dog kun under særlige vind- og bølgeforhold som fx pålandsvind, at revlehullerne bliver aktive og udgør en fare. 

Sådan kommer du ud af et revlehul: Kæmp ikke imod. Bevar roen. Du bliver ikke trukket ned. Svøm til siden og langs med stranden og derefter ind til land igen. 
Sådan kommer du ud af et revlehul: Kæmp ikke imod. Bevar roen. Du bliver ikke trukket ned. Svøm til siden og langs med stranden og derefter ind til land igen. 
Foto: TrygFonden Kystlivredning