TV der bevæger dig

Rust i fyret på Blåvandshuk

Under arbejdet på at vedligeholde fyret har det vist sig, at stålkonstruktionerne er mere rustne end godt er. Nu bliver genåbningen af fyret forsinket.

I sommersol ser fyret sådan ud - men lige nu er det pakket ind i stillads og plastic.

Facaden på fyret og lanternehuset på toppen bliver repareret, så fyret fortsat kan være en stor turistattraktion. Renoveringen skulle efter planen være færdig i begyndelsen af juni, men under sandblæsning har det vist sig, at både stålkonstruktionerne og stålfundamentet er i væsentligt dårligere stand end forventet. Det planlagte vedligeholdelsesarbejde bliver nu i stedet en kompliceret opgave, hvor flere dele skal udskiftes.

Skal gøres nu

- Vi har naturligvis overvejet at udskyde projektet til efter højsæsonen, men det er desværre ikke muligt. Den specialmaling, som anvendes på tårnet, kan ikke bruges, når det er koldt, så arbejdet skal gøres i sommerhalvåret.

- Det vil også økonomisk være alt for dyrt at samle tårnets glas-elementer midlertidigt for at skille det hele ad igen om få måneder, siger Plan- og Byggechef Ivar Sande fra Varde Kommune.

Midt i ærgrelsen over den langvarige vedligeholdelse kan det være en lille trøst, at problemet trods alt blev fundet nu. Varde Kommune vurderer, at tårnets lanternehus er i så ringe stand, at der kunne være sket alvorlige skader under en efterårsstorm.

Blåvandshuk Fyr er en fredet bygning.