TV der bevæger dig

Så kom det tredje tag på Tirpitz

Det kommende Tirpitz Museum i Blåvand kom et stort skridt nærmere i dag med et lille let tag på over 600 tons

01:57

Tirpitz fik støbt tag i dag

Betonarbejderne får lige tid til at posere for fotografen - inden næste ladning beton

1 af 2

Med det tredje og sidste tag, som i dag blev støbt færdigt, tager museet form.

- Nu begynder man at kunne se, hvor dramatisk arkitekturen her er, siger direktør i Museum for Varde og Omegn, Claus K. Jensen.

Betonarbejderne måtte arbejde på skift for taget skulle støbes i ét hug, så betonkanonen var i gang hele tiden.

- Det her har vi aldrig prøvet før, men så er det jo godt, at det er et hold af gamle rotter i faget, griner arbejdsformanden i en kort snak med museumsdirektøren.

Men også for det danske arkitektfirma bag museet - det verdenskendte Bjarke Ingels Group BIG - er dagen en glæde.

- Nu skal jeg passe på, hvis min kæreste hører det her, men det er næsten større. I dag får vi en forløsning på to års arbejde, hvor vi har tegnet hvert et lille hjørne af museet, og så se det blive udfoldet og pakket ud....det bliver ikke større, siger arkitekt i Bjarke Ingels Group, Ole Elkjær-Larsen.

Taget er på "bare" 600 tons. De to andre tage er endnu tungere. Nemlig ca 700 og 900 tons. Plus tonsvis af jern i alle tre. Alligevel "svæver" tagene fra jorden og 14 meter ud i luften. Holdt på plads af kabler. Men arkitekten beroliger:

- Det kommer en halv meter sand ovenpå, og du kan sætte tre personer pr. kvadratmeter på og få dem til at danse. Det kan stadig holde, siger Ole Elkjær-Larsen.

Museet, der kommer til at koste 140 mio. kr., åbner efter planen den 1. juni næste år. Derefter regner museumsdirektør Claus K. Jensen med, at det hvert år kommer omkring 100.000 gæster og ser Tirpitz-museet - og dets arkitektur.

 

Mere kultur