Sådan undgår du salmonella-smitte

Ægproducenten Hedegaard trak fredag et parti æg tilbage fra supermarkederne, efter Fødevarestyrelsen har fundet salmonellabakterier i en besætning i Starup mellem Varde og Grindsted. Vi har samlet en håndfuld gode råd til, hvordan du undgår at blive smittet.

Det er kun knap et år siden, Fødevarestyrelsen meldte ud, at risikoen for at blive smittet med salmonella fra danske fødevarer var meget lille. Dengang henviste de til en risikovurdering, som DTU havde lavet.

Alligevel har fødevareproducenten Hedegaard Foods fredag trukket en række produkter med æg tilbage, fordi Fødevarestyrelsen har fundet salmonellabakterier i en besætning i Grindsted.

Salmonella-infektion giver en betændelsestilstand i mave- og tarmregionen. Mindre børn i aldersgruppen 0-9 år dominerer blandt de smittede, og der er flest syge i sommerhalvåret, specielt i august måned.

 

Det kan du selv gøre for at undgå smitten:

- Vask hænder efter toiletbesøg, efter kontakt med dyr og før madlavning
- Køb drikkevand på flaske eller brug kogt vand
- Vær opmærksom på, at kød, hamburgere og anden farsmad er
gennemkogt eller -stegt
- Indtag kun hårdkogte æg
- Undgå upasteuriseret mælk
- Vær forsigtig med rå frugt og uskrællede grøntsager
- Vask knive, skærebræt og køkkenudstyr som er benyttet til behandling
af råvarer

Kilde: Sundhed.dk