TV der bevæger dig

Se listen: Seks gode grunde til at tage til Varde denne uge – og én til at holde sig væk

Mandag indtager flere end 700 folkedansere og spillemænd Vardes gader, når Landsstævne 2019 går i gang.

Folkedansere fra hele landet indtager mandag Varde og Ølgod. Foto: Julie Schou Nielsen, TV SYD

Mandag formiddag var deltagerne i landsstævnet i fuld gang med at øve sig, før de indtager gader og stræder i Varde og Ølgod den kommende uge. Foto: Julie

1 af 2

Der er lagt op til fest og glade dage i gaderne i både Varde og Ølgod de næste fem dage, når 50-60 spillemænd spiller op til dans for de cirka 650 folkedansere, der deltager i årets landsstævne.

Begge byer lægger fra i dag og ugen ud gader til masser af musik og dans.

Landsstævnet holdes hvert år – men erstattes dog hvert tredje år af et stort, nordisk folkedanserstævne.

Det er Varde og omegns Folkedanserforening og Ølgod Folkedansere, der afholder stævnet på vegne af Folkedans Danmark og Spillemandskredsen.

Landsstævnet åbnes mandag eftermiddag i Arnbjerganlægget i Varde.

Seks gode grunde

 

Og der er masser af gode grunde til at kridte skoene – eller endda måske danseskoene og tage en tur til Varde eller Ølgod.

Vi har fundet seks af dem frem til dig, der elsker – eller måske måske bare er nysgerrig på – folkedans og spillemandsmusik:

  1. Hvis du elsker dans: Hele ugen vil der være masser af dans at kigge på i både Varde og Ølgod. Tirsdag er der opvisningsdans på Torvet i Varde og på Torvet i Ølgod.
  2. Hvis du elsker spillemandsmusik: Onsdag den 17. juli er der midnatskoncert med Ribe Spillemandslaug på Varde Gymnasium. Musikken spiller selvsagt en vigtig rolle, når der danses folkedans, og derfor vil der alle dagene være masser af musik på programmet. Spillemænd kan melde sig til små koncerter, som offentligheden kan høre i gaderne under stævnet. I løbet af ugen vil deltagere i landsstævnet kunne deltage i adskillige spillemandskurser, og man kan også gå til foredrag om blandt andet den vestjyske traditionsmusik.
  3. Hvis du er konkurrencemenneske: Onsdag afholdes der DM i Folkedans for par i Varde Fritidscenter samt DM Landsfinale for regionsmestre i pardans. Konkurrencerne krydres med masser af opvisningsdans.
  4. Hvis du selv vil prøve: Har du lyst til selv at kaste dig ud i dansen, så er muligheden der tirsdag aften, når der holdes åben danse- og spilleaften i både Smedeværkstedet i Varde og i Kulturhuset i Ølgod.
  5. Hvis du er interesseret i design: Hele ugen kan du besøge KunstLab og kigge på folkedragter, som udstilles i forbindelse med landsstævnet. Dragterne er kopier fra Sydvestjylland – blandt andet hovedtøjer, originale dragtdele og dukker i egnsdragter. Under landsstævnet har KunstLab også et arbejdende værksted med gamle håndarbejdsteknikker. Alle er velkomne til at komme og være med. Varde Bibliotek og Lokalhistorisk Arkiv udstiller også dragter. På Lokalhistorisk Arkiv kan man se kopier af Rømødragten.
  6. Hvis du er ung: Mandag aften er der ungefest i Smedeværkstedet i Varde, og torsdag eftermiddag er der ”Polkaplask”, hvor unge danser i vandet på stranden i nærheden af Blåvand Fyr.

Her kan du se, hvilke åbne arrangementer, du kan deltage i under landsstævnet.

En grund til at holde sig væk

 

Og så lovede vi én grund til at holde sig væk fra Varde den kommende uge:

  1. Hvis du absolut ikke synes om farverige folkedragter, dansende mennesker og spillemandsmusik, ja, så er du hermed advaret.
Mest sete på tvsyd.dk