Stæren er kommet

Stæren er kommet, fortæller Kurt Jensen, Ansager, og dokumenterer det med et billede. Stærens ankomst tages som et forårstegn, men helt sikkert er det ikke.

Stæren er en kortdistancetrækfugl med vinterkvarter i England og langs den nordvesteuropæiske nordsøkyst, men det kan ske, at den overvintrer i Danmark.

Normalt trækker stærene væk fra Danmark fra juli til oktober, og de kommer tilbage fra februar til marts.

Kurt Jensen fortæller, at den enlige stær har boet i en af hans stærekasser i op til en par uger, så måske har den taget turen fra England som en tidlig forårsbebuder. Og den er kommet gode hænder.

- Jeg skal nok sørge for, at den overlever. Jeg fordrer med luksusblandinger af fuglefrø hele vinteren, fortæller Kurt Jensen.

En spurvehøg i områder er dog særdeles aktiv, og den snupper af og til en af småfuglene.

- Sådan er dog livets gang, konstaterer Kurt Jensen.

Sang må vente

Stæren i Kurt Jensens have synger ikke endnu.

- Det gør jeg heller ikke i den kulde, siger Kurt Jensen tørt.

Stæren har en veludviklet sang med mange toner, og den synger for at forsvare sit territorium og tiltrække hunner.

Efter yngletiden i sensommeren og i træktiden, både forår og efterår, samles stære i store, tusindtallige flokke i det sydlige Jylland til kollektiv overnatning i Tøndermarsken og ved de vestjyske fjorde og Limfjorden.

De store flokke af stære tager ofte kampen op med rovfugle. De bombarderer dem med gylp og fugleklatter, som klæber rovfuglenes fjerdragt sammen, så de styrter til jorden.

Naturstyrelsens hjemmeside fortæller, at stære har en tophastighed i luften på 75 kilometer i timen, og de har et brændstofforbrug på 0,5 gram pr. flyvetime.

I eftersommeren lever fuglene i høj grad af bær, som udvikler alkohol, når de gærer i maven. Imidlertid kan stære fint bære en brandert, da den nedbryder alkohol i kroppen 14 gange så effektivt som mennesker.

Naturstyrelsens hjemmeside om stære.