Store sommerhuse underminerer små: - Sommerhusmiljøet bliver ødelagt

Flere og flere små sommerhuse erstattes af større, og det kommer til at skabe trængsel i Blåvand, mener formanden for Blåvand Grundejerforening.

Hver gang et 'til salg' skilt bliver stukket i jorden foran sommerhusene i Blåvand, stiger de bekymrede naboers puls. De er nemlig ikke glade for den udvikling, de ser.

I Varde Kommune, hvor populære sommerhusområder som Blåvand, Vejers Strand og Henne Strand ligger, er der på 10 år forsvundet 270 små sommerhuse. Til gengæld er der skudt 564 sommerhuse på mellem 100 og 199 kvadratmeter op.

Det skriver Jyllandsposten.

Den voksende andel af store sommerhuse vækker bekymring hos formanden for Blåvand Grundejerforening, Susanna Søndermark Jensen.

- Det er bekymrede og ærgerligt, at gamle huse der sættes til salg, erstattes af nye, store huse. Sommerhusmiljøet overgår til at blive et investeringsmiljø. Det er en stor problematik for området, siger hun.

quote

Man risikerer at save den gren over, man selv sidder på, også selvom husene er lækre og er af gode materialer.

Susanna Søndermark Jensen, formanden for Blåvand Grundejerforening.

Mulig trængsel bekymrer

Formanden fortæller, at de i grundejerforeningen er bekymret for, at der opstår trængsel, og at det kan være et afgørende parameter, der får turisterne til at vende Blåvand ryggen.

- Folk kommer til Blåvand på grund af det rekreative miljø. Det er også fint med turister og et sundt forretningsliv, men jeg tror, man skal passe på, for den overudnyttelse der er i færd med at ske, kan give bagslag, siger hun.

Hun understreger, at hun er bekymret for, om området har kapaciteten til at rumme det antal mennesker, som de store huse lægger op til.

- Når de store huse skyder op i et gammelt sommerhusområde, genererer det voldsomt meget strøm, vand og mennesker på de små veje, og det er der ikke kapacitet til. Området er ikke dimensioneret til det, siger hun.

Hun tilføjer:

- Man risikerer at save den gren over, man selv sidder på, også selvom husene er lækre og er af gode materialer. Det er som et lille minihotel. Det er huse, hvor mange lejer sig ind på samme tid. Overturisme kan få folk til at vende stedet ryggen, og det bekymrer mig, siger hun.

'En positiv udvikling'

Men det ser Destination Vesterhavet – en organisation, der skal fremme turismen i Varde og Ringkøbing-Skjern kommuner – som en positiv udvikling ifølge Jyllandsposten. 

- Vi kan udvide turistsæsonen, når de nye og større sommerhuse kan have turister året rundt. Det betyder meget for os, siger Peer H. Kristensen, direktør hos Destination Vesterhavet, til Jyllandsposten.

Men ifølge Susanna Søndermark Jensen, er den voksende andel af store sommerhuse roden til, at flere og flere sætter deres huse til salg.

- Vi oplever, at folk har solgt deres huse, fordi de synes, det er blevet for trængt her, og det er ikke attraktivt længere at få et stort udlejningssommerhus som nabo, og området mister sin charme, siger hun.

Borgmester Erik Buhl (V) siger til avisen, at udviklingen er et signal om, at Varde vil satse på kvalitetsturisme.

Lokalplaner tillader udviklingen 

Kommunen har for nylig besluttet, at sommerhusene fremover maksimalt må være mellem 225 og 250 kvadratmeter store, og at højden maksimalt må være 6,5 meter. Byggeprocenten på en grund må desuden maksimalt være på 15 procent.

- Området mister karakter af åbent sommerhusområde, som det er kendt for, siger hun. Man skal passe på det guldæg, man har, i stedet for at overudnytte stedet, siger Susanna Søndermark Jensen.

Hun håber nu på, at politikerne vil kigge på udviklingen.