Tarmbakterier lukker populær sommerhus-sø

Et stort sommerhusområde bliver nu frarådet badning i den lokale sø.

Badesæsonen kan være slut, inden den overhovedet er startet.

Varde Kommune fraråder nu al badning i Kvie Sø ved Ansager, fordi der er fundet for høje værdier af tarmbakterier i søen. 

Det skaber stor frustration hos Claus og Tut Gaarde, der er sommerhusejere ved søen. 

I weekenden var ægteparrets børnebørn ude at dyppe tæerne, og i dag lyder beskeden fra Varde Kommune: De fraråder badning i søen.

- Det er skræmmende, at det kommer i dag, når vi har haft børnebørn ude at bade her i lørdags. Jeg synes, det er skræmmende, der ikke bliver gjort noget her, men også at det kan få lov at ske, siger Tut Gaarde.  

Ægteparrets sommerhus har Kvie Sø i baghaven, og området har været en del af Claus Gaardes liv siden barnsben, så kommunens udmelding om søen vækker ikke begejstring.

- Vi er jo selv i hele min barndom kommet herud på cykel og er blevet kørt herud. Det udelukker man jo nu fra ens egne børnebørn, men også alle dem, der har købt hus herude. Det er jeg lidt nedslået over, siger Claus Gaarde.

Kvie Sø

Siden 1989 har Kvie Sø været en del af Miljøstyrelsens Vandmiljøplan, som betyder, at søen hyppigt bliver undersøgt. Undersøgelserne har de seneste år vist en opblomstring af blågrønne alger og e-colibakterier i vandet, og koncentrationen er nu så høj, at kommunen ikke anbefaler en dukkert i søen resten af året.

Stemplingen gælder hele sæsonen

Ifølge Hans Peter Due, der er Teknik- og Miljøchef ved Varde Kommune, har de i løbet af marts og april udtaget badevandsanalyser. Prøverne bliver sendt til en overordnet myndighed, der vurderer analyserne. 

- Når man giver den her badevanskvalitetsstempling, så gælder det for hele sæsonen, så det er derfor, vi allerede melder det ud nu, siger Hans Peter Due.

Testprocessen går dog for langsom, hvis man spørger Claus Gaarde.

- Nu er jeg jo ikke ekspert hverken i colibakterier eller blågrønne alger, som vi har været ramt af. Man burde kunne komme hurtigere ud af busken, synes jeg, siger Claus Gaarde.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, søen lukker. I forgangne sæson lukkede Varde Kommune søen på grund af høje værdier af e-colibakterier fra ekskrementer og giftige blågrønne alger. Algerne har også i 2019 lukket søen for badning i en periode.

Claus og Tut Gaardes sommerhus har Kvie Sø i baghaven.
Claus og Tut Gaardes sommerhus har Kvie Sø i baghaven.
Foto: Anne Bolding, TV SYD

Sporingsarbejde fortsætter

I kommunen fortsætter de sporingsarbejdet, hvor næste skridt bliver at hælde farvestoffet uranin i toiletterne i nogle af områdets sommerhuse. Kommunen håber at kunne komme nærmere en afklaring, selvom mange forskellige metoder allerede har været taget i brug, og derfor appellerer de nu også til folk i området for at lokalisere årsagen til den høje koncentration af alger og bakterier.

- Vi har haft dykkere ude og undersøge søen bund. Vi har kigget på dræn både på kontoret, men også ude i virkeligheden, men vi kan ikke finde årsagen, så hvis nogen har et fif, vil vi gerne høre det, siger Hans Peter Due, Teknik- og Miljøchef ved Varde Kommune.

Claus Gaarde krydser fingre for at kunne komme i vandet i juli måned.
Claus Gaarde krydser fingre for at kunne komme i vandet i juli måned.
Foto: Anne Bolding, TV SYD

Claus Gaarde håber, synderen bliver fundet, så han igen trygt kan sende både børnebørn og hund i søen, men han er ikke for optimistisk.

- Det håber jeg, vi kan i juli måned, men det ser jo ikke ud til at ske. De har jo meldt ud, der er lukket for resten af året, siger Claus Gaarde. 

Hele vinteren har Varde Kommune forsøgt at finde årsagen til en omfattende forurening i den populære Kvie Sø. Nu efterlyser kommunen henvendelser fra borgere, som har et bud på, hvor forureningen stammer fra.
Hele vinteren har Varde Kommune forsøgt at finde årsagen til en omfattende forurening i den populære Kvie Sø. Nu efterlyser kommunen henvendelser fra borgere, som har et bud på, hvor forureningen stammer fra.
Foto: Anne Bolding, TV SYD