Teatergruppe fejrer jubilæum med kostumefest på museum

7kanten i Varde bliver 50 år midt i corona-tiden. Varde Sommerspil aflyst. Men nu får kostumerne liv på ny udstilling.

Hele 35 frivillige arbejder i 7kantens systue i Janderup. Her mødes de 2-3 gange om ugen for at sy teatergruppens kostumer. 

- Det her er en spøgelseskjole, vi lavede til en forestilling opsat af Den Ny Opera i Esbjerg, siger Lisbeth Bossen og peger på en hvid gennemsigtig kjole med lys i. 

Ta-daaaa. Må vi præsentere Agnethe Vestergaard Pedersen. Leder - og indpisker - på systuen i Janderup.  Foto. Finn  Grahndin
Ta-daaaa. Må vi præsentere Agnethe Vestergaard Pedersen. Leder - og indpisker - på systuen i Janderup. Foto. Finn Grahndin

De tænker kreativt. Syerskerne. Under ledelse af Agnethe Vestergaard Pedersen.

- Ja jeg er indpiskeren, griner hun. 

quote

Der er ikke mange kostumefester for tiden.

Agnethe Vestergaard Pedersen, leder af 7kantens systue i Janderup


Foto: Line Tausen
Foto: Line Tausen

- Vi går ikke på kompromis

Vi er på Museum Frello i Varde. Her åbnede i dag fredag en udstilling, der fejrer 7kantens 50 års jubilæum ved at sætte fokus på kostumerne. Fotograf Line Tausen fra Esbjerg har lavet en række mandshøje fotos af skuespillere i meget forskellige kostumer. Fra prinsesse over middelalderkvinde til hippie. 

 Kostumerne går næsten alle gennem de 35 syerskers hænder. Stoffet ofte købt i London. 

- Vi går ikke på kompromis med noget, siger frivillig på systuen Lisbeth Bossen. 

LIN kostumer_20201204_133319

Kostumerne må gerne overses

Alligevel bliver kostumerne ofte overset.  

- Men det er egentlig et skulderklap til mig. For det betyder, at kostumerne ikke har "overtaget" historien. Kostumerne skal sørge for at binde historien sammen og sørge for, at skuespillerne kan føle sig i den rigtige stemning, siger hun. 

Udlejningen halter  

7kanten har - som så mange andre kulturinstitutioner - haft et frygteligt 2020. Varde Sommerspil, som er den helt store begivenhed hvert år med 20-30.000 tilskuere måtte aflyses. Men "Fyrtøjet" kan ses næste sommer. Om coronaen tillader det. 

Men også den givtige udlejning af kostumer har fået et økonomisk drag over nakken. 7kanten plejer at have en indtægt på omkring 200.000 kr. om året. I år ligger det på et godt stykke under 50.000 kr. 

- Der er ikke mange kostumefester for tiden, konstaterer Agnethe Vestergaard Pedersen. 

Kostumefesterne savnes. For de har betydet en god indtægt for systuen.
Kostumefesterne savnes. For de har betydet en god indtægt for systuen.

Mystisk 

På udstillingen er der bag et sort klæde et hemmeligt rum. Her kan man se.... nej, det må du nok hellere selv opleve. Men ordet mystisk er nok ret godt dækkende. Både det du kan se, og det du kan høre.    

Udstillingen kan ses frem til den 17. januar på Museum Frello i Varde.