Tidligere udsendte: Vi gjorde en forskel i Afghanistan, men missionen havde en pris

Udsendte soldater trækkes hjem fra Afghanistan. To tidligere udsendte mener, de gjorde en forskel, mens de var dernede.

For overkonstabel af 1. grad Kurt Nørregaard Jeppesen kommer det ikke som nogen overraskelse, at de danske tropper nu skal hjem fra Afghanistan.

Han har selv været udsendt til Afghanistan af to omgange - først som gruppefører og dernæst som vognmandskommandør. Nu opholder han sig på dansk jord ved Oksbøl Kaserne. Han siger, at beslutningen om tilbagetrækning "lå i kortene":

- På et eller andet tidspunkt skal man jo sige, at nu har vi gjort det, vi synes, og det vi kunne. Nu er det tid til at overlade det til enten dem, der er der eller nogle andre.

Beslutning følger efter USA

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) meddelte onsdag aften, at de danske soldater i Afghanistan gradvist vil blive kaldt hjem frem mod den 11. september. Det er samme dato, som USA har sat for deres tilbagetrækning.

Der har været danske soldater i Afghanistan i næsten 20 år – siden 2002, og i alt har 10.980 soldater være sendt afsted.

- Vi læner os op ad de større NATO-allierede, og når de mener, at nu er det nok, så tænker jeg også, at vi generelt trækker os ud. Det er i hvert fald det, vi hidtil har gjort, siger major Søren Madsen fra Oksbøl Kaserne.

Sammenlagt har de to soldater over 70 års erfaring og 11 udsendelser bag sig. De startede begge to som værnepligtige. Overkonstabel Kurt Jeppesen for mere end 40 år siden og major Søren Madsen for knap 30. 

Afghanistan er "en anden verden"

Major Søren Madsen var i Afghanistan som vagthavende officer i 2008. Han blev soldat af én simpel årsag:

- Jeg vil gerne tjene mit land.

Han husker Afghanistan som et krigshærget land med splid og stridigheder og med et fattigt folk, der ikke ville krigen.

Også overkonstabel af 1. grad Kurt Nørregaard Jeppesen fortæller om mødet med en anden verden:

- Det var en anden kultur. Det er det første, jeg synes, der rammer én, når man kommer derned.

Mindes de faldne

Under den knap tyve år lange militære indsats i Afghanistan er 214 danske soldater blevet såret, og 44 har mistet livet.

For de 44 faldne står en mindesten på Oksbøl Kaserne. 

- Jeg er jo her på kasernen og går herned en gang i mellem, og så ser man lige lidt ud over vandet, hvor der er dejlig ro, og sender en tanke til dem, der ikke er kommet hjem, eller dem der har det skidt, fortæller major Søren Madsen. 

For de to soldater er det heller ikke bare navne på en sten. Navnene tilhører mennesker og soldaterkammerater, som de kendte og mistede.

- Jeg har mistet et par gode bekendte og kammerater i Afghanisatan, og det rammer selvfølgelig. På mit hold havde vi en del dræbte – ikke bare danskere, men også allierede. Man stod tit til mindehøjtidelighed om søndagen, når de blev sendt hjem med flyvere, siger Søren Madsen.

- Det er jo ikke nemt at gøre op, om det er det værd. Det var nemmere, hvis det var kroner og øre, så tror jeg, det ville være nemmere at forholde sig til, siger Kurt Jeppesen.

Ved Oksbøl Kaserne står en mindesten til ære for de 44 faldne soldater i Afghanistan.
Ved Oksbøl Kaserne står en mindesten til ære for de 44 faldne soldater i Afghanistan.
Foto: Line Sahl, TV SYD

Sikkerhed og bedre vilkår

Major og overkonstabel er enige om, at de med deres enhed, mens de var i Afghanistan, gjorde en forskel:

- Der var steder, hvor man kunne se, det blev bedre, når man havde været der, forklarer Kurt Nørregaard Jeppesen.

- Vi skabte noget mere sikkerhed og skabte bedre vilkår for folk, siger major Søren Madsen.

Hverken Kurt Nørregaard Jeppesen eller Søren Madsen er ej heller i tvivl - de ville tage afsted igen, hvis de blev bedt om det. Major Søren Madsen fortæller endda, at han har lagt billet ind på en udsendelse mere.