Tistrup Mejeri skal lave gourmetoste

Mejerier får lov at producere gourmetoste af upasteuriseret mælk, og nu opretter Arla et råmælk-osteri på Tistrup Mejeri ved Varde.

Nu kan vi snart købe gourmetoste produceret af rå mælk, det vil sige upasteuriseret (varmebehandlet) mælk.

Fødevaremyndighederne har givet Arla Foods lov til at starte produktion på Tistrup Mejeri ved Varde. Råmælken skal komme fra en gård med 100 køer ved landsbyen Sig ved Varde.

Flere mindre mejerier vil formentlig hurtigt følge efter, bl.a. Thise og Naturmælk.

Ost baseret på råmælk giver særlige smagsnuancer, som forsvinder ved brug af varmebehandlet mælk.

Begejstret

Premium food manager John Gynther fra Arla siger, at selskabet er begejstret over, at man efter fem års anstrengelser nu har fået lov til at producere ost af upasteuriseret mælk.

Hidtil har brugen af den slags råvarer været forbudt i Danmark. Osteproduktion af upasteuriseret mælk blev opgivet allerede inden Anden Verdenskrig, men blev definitivt forbudt i 1967 på grund af risikoen for at blive syg.

Siden 2006 har Arlas ostemestre arbejdet på at udvikle oste af upasteuriseret mælk.

- Vi er blevet inspireret og udfordret af nogle af Danmarks dygtigste kokke, som har givet os idéen til at fremstille spændende nordisk mad af lokale råvarer, siger John Gynther.

Fordelen ved råmælksosten er, at den bevarer nogle smagsnuancer, som går tabt, når man pasteuriserer mælken.

De nye ostetyper bliver såkaldt tørre oste, og de første råmælksoste kommer først i butikkerne i 2012. Produktionen starter den 1. maj, men Arla skal efter godkendelsen fra Fødevarestyrelsen lagre osten i 36 uger, inden den kommer ud i butikkerne.