TV der bevæger dig

Tonstungt kobberkunstværk skal bygge bro mellem religioner

Lørdag blev det enorme kunstværk Fundamentalism indviet på Varde Torv.

Kunstneren Jens Galschiøt er manden bag det 14 tons tunge kobberkunstværk Fundamentalism. Foto: Michael Nielsen, TV SYD

Kunstneren Jens Galschiøt er manden bag det 14 tons tunge kobberkunstværk Fundamentalism. Foto: Michael Nielsen, TV SYD

Kunstneren Jens Galschiøt er manden bag det 14 tons tunge kobberkunstværk Fundamentalism. Foto: Michael Nielsen, TV SYD

1 af 3

Kunstneren Jens Galschiøt er manden bag Fundamentalism. Han fortalte selv om det 14 tons tunge kunstværk, da det lørdag formiddag blev indviet på Varde Torv.

Her i byen har vi forskellige religioner. Så vi synes, det kunne være rigtig fint, hvis vi kunne få en dialog igang.

Kirsten Jensen, Formand, Varde Kunstforening

Værket viser 600 af de lyseste og mørkeste citater fra Bibelen, Toraen og Koranen. Det skal sætte fokus på forskelle og ligheder mellem kristendommen, jødedommen og islam. Målet er at bygge bro mellem de tre religioner.

- Her i byen har vi forskellige religioner. Så vi synes, det kunne være rigtig fint, hvis vi kunne få en dialog igang. Vi er absolut tilfredse, og meget glade for at kunne vise kunstværket, siger formand for Varde Kunstforening, Kirsten Jensen, til TV SYD.

Fundamentalism er hovedværket i kunstudstillingen Abrahams Børn. Der vil blandt andet være teaterforestilling, fællesspisninger, rundvisning og oplæg ved hovedværket på Varde Torv, debatarrangementer og meget mere.

- Kunne det lade sig gøre, så skulle det selvfølgelig stå her i hjertet. Da torvet er et smukt sted, og det er fint i forbindelse med kirken, så endte vi på det. Det er vi meget glade for, uddybber Kirsten Jensen.

Udover hovedværket, som bliver sat op på Varde Torv, er ni miniudgaver af værket blevet sat op en række andre steder i Varde Kommune.

Udstillingen rundes af med en afslutningsdebat den 29. oktober på Varde Torv. Der er dog mulighed for at opleve det store værk frem til 10. november.

Fundamentalism

  • Miniudgaverne af skulpturen kan opleves på Varde Bibliotek, Kulturhuset i Ølgod, Kulturhuset i Nørre Nebel, Sportspark Blaavandshuk i Oksbøl, Hodde-Tistrup Hallen i Tistrup, Campus i Varde, Sct. Jacobi skole, Brorsonskolen og Borgercenter Varde
  • Hovedværket som bliver udstillet på Varde Torv er 3,40 meter højt og 9 meter bredt. Skulpturen er udført i kobber/stål og består blandt andet af flere end 8.000 kobberbøger. Skulpturen har en samlet vægt på cirka 14 ton.
  • Der indgår 28 citatskærme med i alt 600 citater med lige mange lyse og mørke fra hver religion.
  • Læs mere på kunstværkets officielle hjemmeside www.fundamentalism.dk.

 

Mest sete på tvsyd.dk