Trods frivilliges kamp: Byens nerve er væk

I Vrøgum kæmpede de for et halvt år siden for at bevare byens købmand, nu er TV SYD tilbage for at se, hvordan det gik.

I uge 50 følger TV SYD op på nogle af de historier, som er løbet over skærmen i 2017, for hvad skete der bagefter?

- Hvis købmanden dør, så dør Vrøgum også. 

Sådan lød meldingen fra byens borgere i februar. Købmanden havde kørt med underskud i flere år og udsigterne var ikke for gode. Derfor satte frivillige kræfter og købmanden selv alle sejl for at holde liv i butikken.

Det indebar en netshop, en pølsevogn i butikken, tilskud fra et motionsløb og frivilligt arbejde.

Sådan gik det

I dag er der ikke længere tandpasta og toiletpapir på hylderne i købmandens lokaler. Trods byens indsats måtte købmanden dreje nøglen om på grund af manglende omsætning tilbage i maj. Indtil for en uge siden stod lokalerne i Vrøgum, der ligger nær Oksbøl, tomme. 

Nu bliver der i stedet solgt kræmmervarer i butikken "Blandet landhandel".

- Det har jeg det da skidt med, jeg så gerne, at købmanden havde overlevet, siger Henrik Slot Hansen, der er tidligere medlem af bestyrelsen for 'Min Købmand' i Vrøgum, til TV SYD.

quote

Men det var bare nerven i byen, nu er den er væk.

Henrik Slot Hansen

Efter købmanden lukkede har Vrøgums borgere nu tre kilometer til nærmeste dagligvarebutik. Med købmandens lukning har byen også mistet sit naturlige samlingspunkt.

- Man mødes ikke tilfældigt, som man gjorde førhen, man taler selvfølgelig stadig sammen, når man mødes. Men det var bare nerven i byen, nu er den er væk, siger Henrik Slot Hansen.

Nu arbejder den lokale borgerforening for at finde en løsning, så byen igen kan få et samlingsted. Men en ny købmandsbutik tror de ikke på.

En udfordring flere steder

I Daugård ved Vejle har de haft de samme udfordringer som i Vrøgum. I sommer måtte byens købmand lukke, men for fjorten dage siden kom der atter liv i butikken. 

Her har man løst problemet ved at sælge andelsbeviser. I alt har 500 borgere købt et andelbevis og samlet over 900.000 kroner sammen.

- Siden sommerferien har vi vidst, at købmanden skulle lukke, men det ville borgerne ikke være med til. De vil have en købmandsbutik, sagde Henrik Narud, formand for forenigen Vores Købmand, til TV SYD, da den nye butik åbnede i Daugaard den 2. december

I mandagens nyheder 19.30 er Henrik Narud med for at fortælle, hvordan man i Daugård vil holde liv i butikken, så man ikke ender i samme situation som i Vrøgum.