Tvivl om krav til Hjertecenter Varde

Først fik Hjertecenter Varde nej til at operere henviste patienter fra offentlige sygehuse, fordi de ikke opfyldte Sundhedsstyrelsens volumenkrav. En to år gammel rapport nedtoner nu de krav.

Debatten omkring, hvorvidt Hjertecenter Varde skal operere patienter, der er henvist fra det offentlige, har raseret længe.

Et notat fra 2003 citerer en række undersøgelser fra udlandet, som giver deres vurdering af omfang af operationer, undersøgelser og ansatte, som der skal udføres - de såkaldte volumenkrav.

Det fik Sundhedsstyrelsen til at udforme en liste af krav, som Hjertecenter Varde skal opfylde for at blive godkendt. Kravene lød, at Hjertecenter Varde årligt skulle udføre.

  • 1200 kranspulsåreundersøgelser (Varde udfører 350)
  • 400 ballonudvidelser (Varde udfører 250)
  • 750 hjerteoperationer (Varde udfører 250)
  • 5 kirurger pr. enhed (Varde har 3 kirurger og 2 vikarer)

Fordi de ikke opfylder kravene, kan hjertecentret ikke få lov til at operere patienter, der bliver henvist som led i behandlingsgarantien fra de offentlige sygehuse.

Nu er der i mellemtiden dukket en specialerapport fra 2008 fra Sundhedsstyrelsen, op, hvor der står, at volumenkravet om antal af operationer ikke skal være det afgørende.

Hvad der er hoved og hale i Sundhedsstyrelsens krav, kan du forhåbentllig blive klogere på, når vi i aftenens TV SYD-udsendelse klokken 19.30 sætter fokus på debatten.