Tyske turister har besøgt Blåvand hver sommer i over 50 år – særligt én ting trækker i dem

De begyndte at komme til Blåvand i 1972. Ja sågar kom en af de tyske turister som lille dreng helt tilbage i 1962. Siden har de mindst én gang om året været på besøg. De elsker Blåvand, men med et "men".

De elsker Blåvand. Det siger næsten sig selv. Ellers var de næppe kommet tilbage til området igen og igen og igen. For Detlef Beckers vedkommende hvert eneste år gennem 60 år. 

Han er et aktivt menneske, der helst kører rundt på sin cykel sammen med sin hustru Sabine Becker. Han er ikke i tvivl om, hvad det bedste ved de danske ferier i Blåvand er. 

Der var diplomer og fyrtårne til de trofaste tyske turister som tak for, at de har besøgt Blåvand gennem så mange år.
Der var diplomer og fyrtårne til de trofaste tyske turister som tak for, at de har besøgt Blåvand gennem så mange år.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

- Uanset hvor mange turister, der er i selve byen Blåvand, så er stranden altid tom for mennesker, og man kan have det hele for sig selv. Det er helt unikt, siger han. 

quote

Det er fantastisk og viser, at Blåvand tilbyder noget særligt.

Peer Kristensen, direktør i Destination Vesterhavet

Strandene er brede - og gratis 

Detlef Becker var en af de tyske turister, der netop er blevet fejret ved en lille ceremoni på turistbureauet i byen onsdag eftermiddag. 

Her var det hele. Propperne sprang, og der blev sagt tillykke med både det danske "skål" og det tyske "prost". Dertil et diplom og et Blåvandshuk Fyr i miniformat som tak for de mange års loyalitet.

Turismen kaster mange penge af sig i Varde Kommune

Turisterne spenderede 4,4 milliarder kroner i Varde Kommune, viser de seneste økonomiske beregninger fra 2019. 

Turisterne betyder mange arbejdspladser: 4.711 årsværk. Det er næsten 21 procent af det samlede antal beskæftigede i Varde Kommune. 

Turisterne havde sidste år (2021) knap 4,6 millioner overnatninger i Varde Kommune. Heraf var 2.584.000 af turisterne tyskere. 

Og direktøren for Destination Vesterhavet, Peer Kristensen, kastede sig ud i en tale på et tysk, som ikke var fejlfrit - som han selv straks erkendte og undskyldte for overfor de tyske turister. Men glæden over at møde så trofaste besøgende, var ikke til at tage fejl af. 

-  Det er fantastisk og viser, at Blåvand tilbyder noget særligt. Naturen med de lange brede strande er som regel det, de tyske turister peger på i vores undersøgelser, som grunden til, at de værdsætter området så højt. Men man skal også huske på, at strandene her er gratis. Det er ofte svært at få lov til at komme på de tyske strande uden at skulle betale for det, siger Peer Kristensen.  

Der var lidt mere plads og luft i Blåvand i "gamle dage". Her fra 1985.
Der var lidt mere plads og luft i Blåvand i "gamle dage". Her fra 1985.
Foto: Blåvandshuk Lokalhistoriske Arkiv

Idyllen er væk 

Også den nu 75-årige Klaus Budig roser strandene som det bedste ved Blåvand, og han er lidt ked af, at det kniber for ham at gå lange ture på grund af et dårligt knæ. 

Men både han og Detlef Becker ser med blandede følelser på udviklingen i Blåvand med årlige besøgstal på 50.000 turister. 

- Langt det meste er godt, men det er klart, at den landsbyidyl, vi lærte at kende, først vi kom hertil, desværre er forsvundet for længst, siger han. 

Turist: Her er for mange turister 

Detlef Becker er også mest tilfreds med Blåvand. Stadigvæk. Men også han, synes at udviklingen har krævet meget med mange nye og flere - og ikke mindst store - sommerhuse. Direkte adspurgt om han synes, at der nu er for mange turister i Blåvand svarer han:  

- Ja, det synes jeg.  

Men begge mænd vil fortsat vende tilbage til Blåvand. Hvert eneste år. 

- Så længe jeg lever, siger Detlef Becker.