Unge lærer at sige nej til misbrug

520 unge fra Varde Kommunes 7. klasser fik i dag masser af viden, krævende øvelser og provokerende teater - og misbrugets bagside.

Unge skal se, høre, opleve og røre ved misbrugets bagside. En kampagne, som Varde kommune, Varde politi, Varde Garnison og Lions Club i Varde har arrangeret. Nu for 7. gang.

520 elever fra 7. klasse - det vil sige at de typisk er 13 år -  skal gennem fem værksteder. Det kan være en fysisk øvelse om at samarbejde men med det benspænd, at halvdelen af holdet har "fuldemandsbriller" på, så de ser på omverdenen som havde de en brandert på.

I et andet værksted oplever eleverne, hvordan en pige er kommet på skadestuen efter hun har indtaget ecstasy og er blevet syg. Nu skal hun gennem en udpumpning.  

I et tredje værksted er eleverne med til en forfest. Med al den pral som der ofte er om alkohol og anden misbrug.

Eller det kan være en snak med SSP-konsulent fra Varde Politi - og vicepræsident i Lions Club Varde - Kåre Jensen.

- Succes? Vi har i hvert fald utallige reaktioner fra både børn og voksne, der siger at der her var lige det der skulle til for at åbne for en snak om misbrug, siger han til TV SYD.

Forældrene ser nemlig også værkstederne. Men ikke sammen med de unge.

Gennem de altså snart 7 år har 4.000 elever og knap 2.000 forældre set kampagnen, der foregår på Varde Kaserne.

- Vi synes selv, at vi har vores lille andel i, at det går lidt bedre i Varde Kommune, der traditionelt ligger lavt med debutalderen og højt med mængden af alkohol, som de unge indtager. Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen er debutalderen heldigvis på vej op og mængden af alkohol, som unge drikker, er på vej ned både på landsplan og i Varde Kommune, siger Kåre Jensen.

 

I et af værkstederne kan eleverne opleve, hvordan en udpumpning foregår. Det er en skuespiller, der lægger krop til, så udpumpningen foregår ikke rigtigt. Men virkeligt ser det ud, og det er da også meningen, at spektaklet skal få de unge til at tænke en ekstra gang, så de ikke selv ender til udpumpning.