Varde-borgmester forventer hurtig oprydning i Kærgård Klitplantage

Vardes borgmester Erik Buhl, (V), forventer, at oprydningen af generationsforureningen ved Kærgård Klitplantage går i gang til foråret.

I finansloven for 2021er der afsat 630 millioner kroner til oprensning af Danmarks store generationsforureninger. Og dermed kan en endelig oprensning af miljøkatastrofen i Kærgård Klitplantage komme i gang.

- Arbejdet går i gang i marts næste år. Det er min klare forventning. Teknikken er klar, og nu er pengene sikret, siger borgmester Erik Buhl.

Arbejdet går i gang i marts næste år, forventer Vardes borgmester Erik Buhl.
Arbejdet går i gang i marts næste år, forventer Vardes borgmester Erik Buhl.
Foto: TV SYD

Fra 1956-1973 deponerede Grindstedværket over 300.000 tons giftigt spildevand i udgravede gruber i klitterne i Kærgård Klitplantage ved Vesterhavet.

Forureningen er trængt ned i grundvandet og siver ud i Vesterhavet. 1,4 kilometer strand har adgangsrestriktioner og totalt badeforbud.

Forarbejdet er på plads

De nødvendige anlæg til at gennemføre oprensningen i Kærgård Klitplantage er allerede etableret i området.

- Nu kan vi endelig få ryddet op og få fjernet den skamplet på danmarkskortet. Det er en stor glæde for os alle i kommunen og for de mange turister, der besøger vores område. Oprensning efter miljøkatastrofen i Kærgård Klitplantage får en helt særlig betydning for de kommende generationer, vores børn, børnebørn og oldebørn, der nu ikke skal arve den forurening, der allerede har plaget generationer af mennesker, miljøet og vores natur, siger Erik Buhl.


I eftermiddag mødes han med finansordfører Christian Rabjerg Madsen, (S), formand for miljøudvalget i Region Syddanmark, Jørn Lehmann Petersen, (S), og gruppeformand for Socialdemokratiet i Varde Kommune, Søren Laulund, (S), og vil på et pressemøde ude i klitplantagen fortælle om det forestående oprydningsarbejde.

Koster 76 millioner kroner

Oprydningen i Kærgård Klitplantage vil koste 76 millioner kroner og tage seks år. Danske Regioner har prioriteret de ti generationsforureninger og rangerer Kærgård Klitplantage som en af de tre forureninger, man kan oprense først.