19-årig landbrugselev: Her skal vi i førerhuset passe på

Antallet af tilskadekomne i uheld med landbrugskøretøjer er steget. Sådan opleves det fra førerhuset i gyllevognen.

19-årige Lars Blomgreen fra Barslund er landbrugselev. Han ved selv, hvor galt det kan gå, når bilister bliver irriteret på de store landbrugsmaskiner på landevejene.

Pludselig holder der en bil helt oppe ved baghjulet på traktoren.

- Jeg har været tæt på et uheld to gange på de tre år, jeg har kørt gyllevogn. Begge gange har jeg blinket til højre, men bilister har forsøgt at overhale indenom, fortæller Lars Blomgreen til TV SYD.

Især ved venstresving sker der ulykker, fordi de store maskiner krydser en vognbane.

Men også når gyllevogne og andre maskiner drejer til højre, er de nødt til at trække over i den modsatte vejbane, for at kunne komme ind af de smalle indkørsler. Nogle prøver at overhale indenom. Det går sjældent godt. Det kan landbrugseleven nikke genkendende til.

- Jeg trækker over i modsatte vejbane. Pludselig holder der en bil helt oppe ved baghjulet på traktoren. Begge gange er jeg selvfølgelig blevet chokeret. Men man kan også se i bilisternes øjne, at de er rystede og ikke vil gøre det igen.

Der er sat ekstra lys i toppen af de store maskiner, så bilisterne bag dem også kan se, når vognen bremser og blinker. Men føreren af landbrugsmaskinen er også selv ekstra opmærksom.

- Jeg er meget opmærksom på spejlene og kameraet i gyllevognen, så jeg kan se, om der er nogen bagved, forklarer Lars Blomgreen.

Se i artiklen her, hvordan både bilist og fører af landbrugsmaskinen kan passe på hinanden i trafikken.