Alvorlig sygdom brød ud på det værst tænkelige tidspunkt

Christian Rødkær havde udsigt til en sommer i sygesengen. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi
S
Udgivet

Under 14 dage før Christian Rødkær skulle spille solo ved sit første verdensmesterskab, blev han indlagt med beskeden om at sætte alt planlagt i bero.

Som ung vejede 154 cm høje Christian Rødkær 27 kilo. Som han selv beskriver det, ”så sad der en bakterie i min krop og sørgede for, at jeg ikke fik noget ud af den mad, jeg spiste”.

Christian fik i en alder af 14 år konstateret sygdommen Crohns sygdom. Det er en kronisk betændelsestilstand, som blandt andet giver mavesmerter, diarré og vægttab. Årsagen til sygdommen kendes ikke, og man siger, at den opstår spontant i kroppen.

Ikke mange har bemærket sygdommen

I dag er Christian 26 år, og de fleste af de 12 år med sygdommen har lidelsen ikke tynget ham.

- Jeg tror ikke, ret mange har opfattet, hvor syg jeg har været. Fordi selvom jeg har haft ondt, har jeg altid kunnet komme rundt og gøre de ting, jeg gerne ville, forklarer han.

Kun en enkelt gang for halvandet år siden ”gik sygdommen amok”, som Christian beskriver det, og stoppede ham i hans drømme. Indtil i sommer, hvor den endnu engang rørte på sig på det værst tænkelige tidspunkt.

Da Christian Rødkør kontaktede sygehuset, havde han igennem en periode haft så stærke mavesmerter, at han måtte lægge sig til at sove, når han kom hjem fra sit job som elektriker. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

Christian Rødkær skulle i slutningen af juni måned med Vejen Garden til verdensmesterskabet for garder. Et mesterskab, som medlemmerne havde øvet frem mod i et år, og som det musikalske fællesskab fra den lille sydjyske stationsby havde store forventninger til. Der var brug for alle kræfter i det ambitiøse orkester. Oveni det skulle den 26-årige trompetist spille solo.

I programrækken ”Vejen til VM” på TV SYD PLAY kan man se, hvor meget tid medlemmerne af garden bruger på at forberede sig til verdensmesterskabet i Tyskland.

Sommeren 2023 i sygesengen

Siden Christian var ni år, er han har flere gange om ugen trukket i uniformen i Vejen Garden. Både som medlem og som leder af talentorkesteret.

Han har altid vægtet det musikalske fællesskab i garden højt. Og han fortæller, at han som voksen flere gange har ”spist lidt ekstra smertestillende” for at kunne passe sin egen træning eller træningen af sine talentfulde drenge. Velvidende at det ”nok ikke altid var den bedste idé”.

Det var ikke kun VM og DM med garden, der stod på spil, da sygdommen brød ud. Christians bror skulle giftes. Og heldigvis kom han med til brylluppet. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

Smertestillende kunne dog hverken gøre til eller fra sidste sommer, da lægerne fortalte Christian, at det var uforsvarligt at rejse til udlandet.

Vejen Garden var på vej på en to ugers tur til Canada, men bare to dage før afgang fik Christian at vide, at hans på infektionstal var så høje, at han måtte blive hjemme. En uge senere blev han indlagt og var efterfølgende sygemeldt i nogle måneder.

- Det var ikke sjovt at ligge i sygesengen en hel sommer, men det sværeste var, at jeg ikke kunne være med mine venner på tur, fortæller Christian.

Planlagt operation halvanden uge før VM

Derfor frygtede det 26-årige musikalske talent, at historien skulle gentage sig, da han på sin fødselsdag, onsdag den 12. juni i år, blev indlagt efter en periode med kraftige mavesmerter.

- To dage efter fik jeg at vide, at alt, hvad jeg havde planlagt, skulle sættes i bero. Jeg var på akutlisten og skulle opereres efter weekenden.

På det tidspunkt var der blot halvanden uge til, at Vejen Garden skulle deltage i deres første verdensmesterskab nogensinde. Christian skulle være med i både march og koncert. I sidstnævnte skulle han ovenikøbet spille solo på sin trompet.  

- Det var tungt at få at vide. Jeg tænkte rigtig meget over, at nu ryger endnu en ting, jeg har set frem til længe. Og er det nu bare endnu en sommer, hvor jeg skal ligge i sygesengen. Det fyldte meget mere end tankerne om, at jeg var syg, husker han.

Sammenholdet betyder alt i en garde, og de mange ture sammen giver et ekstra godt fællesskab. Foto: Presse-foto.dk

Ingen kunne erstatte Christian

Den 26-årige garder, der til dagligt arbejder som elektriker, fik over weekenden en masse medicin, som gjorde, at han mandag ikke længere stod øverst på akutlisten. Hans tal var blevet bedre, han blev udskrevet, og operationen blev udsat nogle uger.

Christian skulle fortsætte på medicin og fik flere slags antibiotika, men lægerne frarådede fortsat udrejse.

I en garde er det ikke som på et fodboldhold, hvor der står en reserve klar på sidelinjen. I et orkester er der brug for alle, for at helheden lyder godt, fortæller gardens leder Jørgen Schmidt. Og med lidt mere end en uge til VM kunne ingen nå at lære den stemme, som Christian spillede.

Han var uundværlig, og da orkesterets dirigent sagde til Christian, at han var nødt til at hyre en professionel musiker ind, hvis ikke han kunne stille op, ville han afsted.

Den unge talentfulde musiker kunne ikke bære ikke at være der for sine venner, som han havde øvet sammen med i så mange måneder frem mod mesterskabet. Hans far, Tom Rødkær, som også selv har været i Vejen Garden, aflyste sine ferieplaner. Og sammen kørte de i bil til Tyskland på dagen for første konkurrence.

Hvis bare én musiker mangler eller har en dårlig dag, vil det kunne høres med det samme. Derfor var det ekstremt vigtigt, at orkesteret var fuldtalligt, da vm-konkurrencen i koncert skulle begynde. Foto: Rune Fonvig, Wasabi FIlm/ TV SYD

På den måde undgik Christian at køre i bus med en masse mennesker, og samtidig besluttede de at overnatte på et hotel fremfor i en stor gymnastiksal. Det gav også den fordel, at Christian havde sin far hos sig, og de havde en bil, så de kunne køre hjem, hvis Christians tilstand blev forværret.

Realiteterne ramte efter konkurrencen

Alle forholdsregler og bange anelser viste sig dog ikke at være nødvendige. Christian tog smertestillende, så han lige præcis kunne klare de otte til ti minutter, som hver konkurrence varede.

- Vi har heldigvis en læge i familien, og hun havde fortalt mig, hvor grænsen lå for, hvor meget jeg måtte tage. Hun sagde, at hvis jeg tog så og så meget, så burde jeg ikke kunne mærke noget i de to konkurrencer.

Vejen Garden havde hyret professionelle instruktører ind for at sikre mindst et VM-trofæ. Det blev til hele to, og Christian havde kræfter til at fejre og hæve hele to pokaler. Her fejrer han sammen med instruktøren Henk. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

Med stærkeste opstilling fik Vejen Garden opfyldt deres ambitioner til fulde. De vandt begge discipliner, og det endte da også med, at far Tom måtte køre bilen hjem alene. I euforien tog Christian bussen hjem og fejrede VM-triumfen med sine venner efter nogle følelsesladede uger.

- Det ramte mig, lige da vi kom ud fra konkurrencen. For 14 dage siden skulle jeg reelt ikke have været med. Det var ikke meningen, og nu lykkedes det, og vi stod der og havde vundet. Da fældede jeg en tåre, fortæller han.

Ingen ved, om Christian er helbredt

Weekenden efter verdensmesterskaberne ledte Christian sit talenthold ved DM, og om mandagen blev han opereret.

Lægerne fjernede 30 cm af hans tarm. Om det betyder, at Christian er helbredt, ved man ikke.

- Det kan være, at det går i sig selv nu, og der ikke kommer noget igen. Men det kan sagtens også ske om et par år, at det sætter sig et nyt sted i tarmen, og så går det i udbrud igen. Man ved ikke, hvordan fremtiden ser ud, siger Christian, som fortsat er på medicin og går til jævnlige tjek på sygehuset.

Christian spiste omkring ti piller om dagen for at holde sig kørende i dagene omkring VM og DM. Og det var det hele værd. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

Manden bag undersøgelse kalder situationen i landsdelen en "katastrofe"

Jens Würgler Hansen, seniorrådgiver og ekspert i marin økologi ved Aarhus Universitet. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix | Grafik: Michael Nielsen
Udgivet

Aabenraa Fjord, sydlige Lillebælt, Det Sydfynske Øhav og Flensborg Fjord er det område steder i Danmark, der er hårdest ramt af iltsvind og manglende liv. Det siger Jens Würgler Hansen, der står bag rapporten om iltsvind i det danske farvand, som udkom fredag.

- Det er det, jeg vil betegne som en miljøkatastrofe.

Det siger Jens Würgler Hansen. Han er seniorrådgiver ved Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet og står bag iltsvindsrapporten.

Han betegner situationen i havet som særdeles kritisk.

Ifølge ham er det særligt havet og fjordene ved Aabenraa og sydpå, hvor det står værst til i hele Danmark.

- Der er nærmest ingen liv tilbage i disse områder, for der er ingen ilt eller næsten ingen ilt i havet.

Ifølge Jens Würgler Hansen er der flere årsager til, at der er så stort iltsvind i området:

- En af hovedårsagerne er, at der ledes mange næringsstoffer ud i fjordene og vandet i området - blandt andet på grund af et intensivt landbrug. En anden grund er, at udskiftningen af bundvandet i området er meget dårlig, så der kun tilføres meget lidt ilt til havbunden. Og så er der også klimaforandringerne, hvor de sidste års regnmængder er med til at vaske flere næringsstoffer ud i havet.

Ifølge Jens Würgler Hansen kan havmiljøet forbedres, men det kræver, at myndighederne handler straks.

- Der er ingen tid at spilde. Og først og fremmest kræver det, at tilførslen af næringsstoffer reduceres markant, og så er det også nødvendigt at reducere fiskeriet med bundtrawl i området, da man konstant forstyrrer den smule liv, der er tilbage med den form for fiskeri og fremmer iltsvind.

Vejle Fjord knapt så hårdt ramt

Vejle Fjord er flere gange erklæret død, men rapporten, der er lavet på målinger foretaget i august og september i år, viser, at der ikke er registreret iltsvind i den indre del af Vejle Fjord i undersøgelsesperioden.

- Vejle Fjord har en stor åbning ud til åbne havområder end mange andre fjorde. Det betyder, at der er en større udskiftning af vandet også i den indre del af fjorden, forklarer Jens Würgler Hansen.

Her kan du læse hele rapporten fra Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.

Chauffør krævet fængslet, men detalje kan afblæse retssag

Foto: Tv Syd/Arkiv | Grafik: Michael Nielsen
Udgivet

En sag mod en chauffør af en grisetransport og transportvirksomheden bag blev fredag udsat, da ændret praksis hos Fødevarestyrelsen kan betyde, at de i dag slet ikke ville blive retsforfulgt.

Sagen om de 67 grise, der under en transport fra Skanderborg til Egtved, døde eller var døende ved ankomst, skulle i dag køres ved retten i Kolding.

Chaufføren af grisetransporten, en polsk chauffør, ønskede anklagemyndigheden fængslet, mens det Kolding-baserede transportselskab var krævet idømt bøde. Det blev dog en kort omgang.

TV SYDs udsendte kunne konstatere, at anklagemyndigheden ønskede retsmødet udsat, hvilket den blev grundet en manglende udtale fra Fødevarestyrelsen, hvis praksis for anmeldelse af chauffører blev ændret i juni 2023.

- Sagen er udsat for at få en udtalelse fra Fødevarestyrelsen om, hvorvidt de vil have anmeldt sagen under den nye praksis, og om både virksomhed og chauffør skulle anmeldes, hvis det var sket i dag, fortæller specialanklager for Sydøstjyllands Politi, Lone Petri Kristensen.

I den nye praksis fremgår det, at Fødevarestyrelsen fremover kun vil anmelde chaufførerne, såfremt overtrædelsen kan relateres til chaufførens handling i betjening af køretøjet.

Dette har skabt tvivl om, hvorvidt dagens sag ville være blevet politianmeldt eller blot behandlet af Fødevarestyrelsen, der selv har muligheder for at sanktionere, var den sket efter ændringen.

Den ændrede praksis betyder, at sager, som behandles færdig af retten, men hvor Fødevarestyrelsen ikke ville anmelde sagen i dag, kan resultere i straffrafald.

- Landsretten har konkluderet, at hvis de behandler en sag, som Fødevarestyrelsen ikke ville anmelde, skete den i dag og finder chauffør eller transportvirksomhed skyldig, så sker der straffrafald, siger Lone Petri Kristensen.

Hvor sagen bevæger sig hen herfra, tør anklageren ikke udtale sig om. Ifølge forsvarer Niels Christian Strauss, der repræsenterer begge parter, nægter de sig skyldige.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_cbt Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
Chartbeat
_cb Chartbeat
userId tvsyd.dk
_chartbeat4_expires Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
visitedPagesV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
lidc LinkedIn
bscookie LinkedIn
li_gc LinkedIn
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
JSESSIONID LinkedIn
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com