Astronaut sendt afsted fra Jels

Besøgende på Orion Planetariet i Jels mødtes onsdag morgen for at sende den danske astronaut, Andreas Mogensen sikkert af sted til den internationale rumstation.

Astronauten Andreas Mogensen var selvfølgelig ikke mødt personligt op. Han var på plads i sin rumraket i rumhavnen Baikonur-kosmodromen i Kasakhstan. Men den store begivenhed blev transmitteret live og kunne følges på storskærm på planetariet i Jels.

Her var lokale rumentusiaster og interesserede mødt op for sammen at se Andreas Mogensen fare til himmels.

Pensionist Søren Hald var en af de lokale, der - ikke uden nervøsitet - så raketten med den danske astronaut løfte sig fra jordens overflade med kurs mod rummet. - Der er en lille smule nervøsitet for, hvad der kan ske. Hvad vi IKKE håber der sker, men hvad der KAN ske. Jeg ved ikke hvorfor, men sådan er det vel. De er jo ikke færdige endnu, siger Søren Hald til TV SYD.

Han bor i nærheden, og hans datter har lokket ham ned til planetariet for at se opsendelsen af Andreas Mogensen. Ikke at Søren Hald var så svær at lokke. - Det er jo en spændende begivenhed. Også selvom man skal meget tidligt op. Og da jeg ikke har så langt, så syntes jeg, det var en god ide, siger Søren Hald.

Til morgenens astronaut-opsendelse kunne de besøgende også møde de to rumfarteksperter Helle og Henrik Stub, der kommenterede opsendelsen og svarede på publikums spørgsmål om rumfart.

Andreas Mogensen skal være på den internationale rumstation i ti dage, og vender efter planen tilbage til Jorden den 12. september om natten, dansk tid.