Bedre hjælp på vej til krigsveteraner

For veteraner er der stor forskel på, hvor meget hjælp der kan fås, afhængig af hvor man bor. Det vil et nyt samarbejde lave om på.

Hjælpen til krigsveteraner er ikke altid god nok, og der er store kommunale forskelle på, hvor godt opgaven bliver løst. Et nyt samarbejde mellem 12 syd- og sønderjyske kommuner vil gøre hjælpen lige god alle steder, og det glæder Torsten Westphal fra Padborg, som i 90'erne var udsendt til Balkan.

- Det er rigtig vigtigt at få den rette hjælp til at starte med, så de problemer man har, ikke går hen og sætter sig fast. Det kan jo ændre ens adfærd fuldstændig, så hele familien kan gå i stykker, siger Torsten Westphal til TV SYD.

Nyt samarbejde skal hjælpe veteraner

Han var selv udsendt som sygepasser og oplevede i den tid ting, der har givet ham permanente ar på sjælen.

- Der var blandt andet en brøndulykke med nogle børn, der døde. Jeg var ikke blevet omskolet som røgdykker i forvsvaret, så jeg måtte ikke redde dem, siger han.

Da han kom tilbage til Danmark oplevede han, at det var svært at trænge igennem til systemet og få den hjælp, han havde brug for.

- Jeg blev fuldstændig frustreret, fordi mit liv blev sat på pause og jeg blev skubbet frem og tilbage i systemet fra den ene sagsbehandler til den anden, siger Torsten Westphal.

quote

Hvis jeg skulle bruge en eller anden metafor, så er det fandme ligesom at vinde i lotto. Undskyld udtrykket, men det er bare skide godt!

Torsten Westphal, veteran

Netop dét skal et nyt samarbejde mellem de syd- og sønderjyske kommuner gøre noget ved. Projektet hedder "Veteranforum Syd- og Sønderjylland", og målet er at udveksle erfaringer og ikke mindst at få oplyst hinanden om, hvilke muligheder kommunerne har for at hjælpe deres veteraner.

- Hvis du har brækket benet, så hjælper det ikke noget at forbinde armen. Med andre ord er vi nødt til at hjælpe, hvor der er brug for det. Hvis vi får de rigtige fagpersoner på fra starten, så har vi hjulpet veteranen langt bedre end hvis vi starter helt fra bunden og skal prøve os frem, siger veterankoordinator i Vejen Kommune, Allan Kühne Nielsen.

Veteranen Torsten Westphal synes, det er en fantastisk idé, at kommunerne nu går sammen om hjælpen:

- Hvis jeg skulle bruge en eller anden metafor, så er det fandme ligesom at vinde i lotto. Undskyld udtrykket, men det er bare skide godt, siger han.

De 12 kommuner, der indtil videre er med i projektet er Billund, Esbjerg, Fanø, Fredericia, Haderslev, Kolding, Sønderborg, Tønder, Varde, Vejen, Vejle og Aabenraa.