Borgmester er uenig i formandens analyse
De Konservative kan næppe gentage det flotte resultat fra seneste kommunalvalg, siger formand Mona Juul.
- Det var så skøn en aften.
Sådan husker formand Mona Juul (K) tilbage på kommunal- og regionsrådsvalget i november 2021. De Konservative blev næsten fordoblet i kommunalt regi og mere end fordoblet i regionsrådene.
Det betød blandt andet, at partiet fik borgmesterposter i Kolding, Vejen og Aabenraa kommuner.
Næste år skal partiet forsøge at leve op til det, der var De Konservatives bedste kommunalvalg i over 30 år. Og det bliver svært, erkender Mona Juul, som søndag afslutter partiets landsråd i Herning.
- Vi ligger et andet sted som parti i meningsmålingerne. Og vi har en formand, der ikke er nær så kendt som den tidligere formand (Søren Pape Poulsen, red.), der havde danskernes tillid fuldstændig ubetinget. Så det kan vi nok ikke gentage.
- Men vi har heller ikke lyst til at pille energien ud af et godt valg, så vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at kæmpe for de byer, vi har, og for de mandater vi har, siger hun.
Ikke samme forventning i Kolding
Borgmester i Kolding Kommune, Knud Erik Langhoff, deler ikke samme analyse som partiformanden.
- Jeg har ikke samme forventninger. Som jeg ser det, har de store kommunale partier dårlige meningsmålinger, og det forventer jeg giver et større potentiale for vælgere til de mindre partier ved kommunalvalget i 2025, fortæller Knud Erik Langhoff til TV SYD.
Ved kommunalvalget i 2021 fik Knud Erik Langhoff og De Konservative 10,2 procent af kommunens stemmer. De var en fremgang på 7,2 procent. Det gav dengang tre pladser i byrådet. Han forventer dog ikke, at de ved næste valg kan øge antallet.
- Jeg tror ikke på en væsentlig fremgang. Jeg tror på, at der efter næste valg vil være flere partier i de enkelte byråd, fortæller han.
Tilbage efter nedsmeltning
I 2021 lå De Konservative højt i de landspolitiske meningsmålinger under den daværende formand, nu afdøde Søren Pape Poulsen. Og effekten slog igennem på kommunalt og regionalt plan.
15,2 procent af stemmerne ved kommunalvalget i 2021 gjorde, at De Konservative erobrede 14 borgmesterposter i landets 98 kommuner, mens 14,1 procent stemmer på De Konservative gav i alt 31 konservative medlemmer i de fem regionsråd.
Partiet så længe ud til at kunne gentage succesen ved folketingsvalget et år senere. Men en nærmest ufattelig nedsmeltning i løbet af valgkampen gjorde, at De Konservative måtte tage til takke med 5,5 procent af stemmerne.
Siden har partiet ligget med nogenlunde samme opbakning i de politiske meningsmålinger.
Mona Juul "tror helt sikkert, at vi kan få et fornuftigt valg igen" til kommunalvalget næste år.
Hun sætter sin lid til, at de mange konservative førstegangsvalgte har fået øvet sig og opbygget nok tillid lokalt til, at de kan håbe på genvalg.
Men det politiske landskab har også ændret sig siden 2021, påpeger hun.
Moderaterne og Danmarksdemokraterne er blevet dannet, og Liberal Alliance har i dag medvind i meningsmålingerne.
- Det var et historisk valg i 2021, og det kan man ikke forvente, at vi gør igen.
- Man er nødt til at være realistisk, men vi går til den, siger hun.
Næste kommunal- og regionsrådsvalg bliver afholdt 18. november 2025.