Borgmester vil have overblik over underretningssager efter sag med 9-årig

En sag om en niårig dreng, en impala og en samtale ved kommunen har nu fået politikerne i Vejen Kommune til at reagere.

Den nye borgmester i Vejen Kommune, Frank Schmidt-Hansen (Det Konservative Folkeparti), har også læst og hørt historien om forældreparret, der er blevet anmeldt anonymt til kommunen for at have ladet sin dengang niårige søn skyde en impala på en rejse til Sydafrika.

Borgmesteren vil ikke kommentere den konkrete sag, da det er en personsag, og fordi han ikke har talt med familien selv. Men historien har alligevel gjort indtryk.

- Den her sag giver anledning til, at vi får lavet en opgørelse over, hvad for nogle sager har vi, hvor mange har vi, og hvad for nogen er der noget i, og hvor mange sager er der ikke noget i, siger han, men fastslår, at loven er, som den er, af en årsag med henvisning til tidligere børnesager. 

Da en familiefar lagde et billede ud på Facebook af sin niårige søn, der på lovlig vis havde skudt en Impala på en rejse til Sydafrika, skrev en borger en anonym underretning til Vejen Kommune, der indkaldte forældrene til en samtale. En underretning, der nu står i kommunens systemer i fem år, selvom kommunen ikke ville gå videre med sagen.

Familiefaren har efterfølgende kritiseret kommunen for at have indkaldt dem og taget underretningen alvorlig på et tyndt grundlag, lyder det.

Borgmesteren i kommunen vil ikke gå ind i sagen, men vil gerne se på, hvor mange sager, kommunen har, hvor man ikke gik videre med underretningen. 

- Det er hammerærgerligt, at vi skal bruge ressourcer på den slags. Både som kommune, men også de menneskelige konsekvenser, som de her borgere oplever ved en anmeldelse. Det er bestemt ikke rart at gå i, det kan jeg sagtens sætte mig ind i, siger han. 

Kan bruges som chikane

- Helt generelt vil jeg sige, at det her med anonyme anmeldelser, at det er noget træls noget. Man kan aldrig vide, hvad bevæggrunden er for det. Det må ikke være sådan, at man kan pudse det offentlige på en, det giver ikke nogen mening. Der bruger vi for mange ressourcer på tvivlsomme anmeldelser, lyder det fra borgmesteren.

Som kommune er man forpligtet til at handle indenfor 24 timer, hvis underretningen giver anledning til en akut iværksættelse af foranstaltninger, og hvis ikke der er det, kalder man familien til en samtale, har direktøren i den ansvarlige forvaltning i kommunen, Morten Oldrup, tidligere fortalt til TV SYD. 

2. viceborgmester i Vejen Kommune, Morten Thorøe (Venstre) vil gerne have talt med forvaltningen, om man kan henvende sig på en mindre voldsom måde ved sager, som han kalder 'åbenlyst grundløse', og om lovgivningen skal til revision hos folketingspolitikerne på Christiansborg.

Frank Schmidt-Hansen (C) vil gerne se, hvad der kommer ud af Venstre-politikerens initiativ, men holder fast i, at det ikke er kommunen, der kan ændre lovgivningen på området.

- Jeg synes altid, vi skal være nysgerrige på, om der er ting, vi skal gøre anderledes. Men jeg ved også bare, at det her område er meget regeltungt og lovbestemt, så jeg tror ikke, at der er så mange handlemuligheder, som jeg godt kunne ønske mig som politiker, siger han.