Brørupfirma kan finde smitteudbrud i spildevand, før vi selv opdager coronasyge

Hver dag udkommer Statens Serum Institut (SSI) med tal over udvikling af smitte i Danmark. Men faktisk er den prognose flere dage gammel. Tallet kunne nemt findes før, hvis man undersøger vores spildevand for virus.

Ved at undersøge vores spildevand - altså vand fra rensningsanlæg - kan man se mængden af coronavirus i det snavsede vand fra blandt andet toiletter og få resultatet flere dage før, at SSI kan offentliggøre tilsvarende smittetal.

Analyserne laver de i Brørup ved Vejen hos firmaet Eurofins Miljø.

Potentialet er stort, men i øjeblikket bliver spildevand fra kun tre spildevandsanlæg i Danmark undersøgt.

Hjørring opdager covid-smitte før andre

Et af dem ligger i Hjørring Kommune. De kan se udviklingen af epidemien flere dage før Statens Serum Institut.

- Man kan simpelthen se i spildevandet, om der sker en stigning eller et fald i antallet af smittede. Det synes vi jo kunne være helt oplagt at bruge som supplement til de her persontest, som man laver så mange af, siger Didde Lindholm Jürgensen, der er processpecialist hos Hjørring Vandselskab. 

Projektleder hos Eurofins Miljø, Alissa Udi Jørgensen, mener, at alle spildevandsanlæg i Danmark med fordel kan teste for coronavirus.
Projektleder hos Eurofins Miljø, Alissa Udi Jørgensen, mener, at alle spildevandsanlæg i Danmark med fordel kan teste for coronavirus.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Coronavirus fra toiletvand som test-supplement

Ifølge Eurofins Miljø stemmer deres resultater med de opgørelser, SSI laver, om hvor i landet der er smitte. Derfor kan spildevandsanalyser være et godt redskab til at udpege områder, hvor sundhedsmyndighederne skal sætte særligt ind med smitteopsporing, mener projektleder i firmaet, Alissa Udi Jørgensen.

- I stedet for at personteste lige meget i hele landet, så kan man målrette og analysere spildevand, hvor der er udbrud og så supplere med persontest, siger hun.

Hjørring Kommune: Den blå graf viser analyser af corona i spildevand, og den gule graf er positive persontest for corona.
Hjørring Kommune: Den blå graf viser analyser af corona i spildevand, og den gule graf er positive persontest for corona.

Spildevandsanalyser viser smitteudbrud flere dage før pcr-test

Firmaet benytter et helt specielt kemikalie, der binder sig til vira, og som man efterfølgende kan centrifugere ud af spildevandet og analysere på. Man kan her se, om der er virus i befolkningen, før den enkelte borger mærker symptomer.

- Dermed opdager vi jo særligt de personer med asymptomatiske symptomer, og dem der ikke tager en test, alene fordi de udskiller vira i toilettet, siger Alissa Udi Jørgensen.


I laboratoriet ved Brørup analyserer de prøver fra 16 lande, og Eurofins Miljø er førende på området. Blandt andet i Holland undersøger de 296 renseanlæg på den måde, og derfor har man her større og hurtigere viden om epidemiens udvikling. 

Firmaet Eurofins Miljø analyserer spildevandsprøver for covid-19 smitte for 16 lande i Europa.
Firmaet Eurofins Miljø analyserer spildevandsprøver for covid-19 smitte for 16 lande i Europa.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Penge at spare

En spildevandsprøve koster 2.000-3.000 kroner og dækker flere tusinde personers spildevand.

Dagbladet BT har regnet ud, at vi bruger seks millioner kroner om dagen på at teste folk. Og hos Eurofins Miljø mener de, at samfundet kan spare penge ved også at begynde at benytte sig af spildevandstest frem for udelukkende persontest:

- I stedet for at teste lige meget over hele landet, kunne man meget mere målrettet bruge persontest i de byer, der er ramt af virusudbrud, og der hvor smitten er særligt koncentreret, siger Alissa Udi Jørgensen. 

Forskere og politikere bakker op

De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, ser gerne, at der kommer gang i spildevandstestene for at få bedre styr på epidemien og samfundsøkonomien.

- Hvis vi skal af med restriktionerne, skal vi have fuldstændig styr på, om smitten bevæger sig op eller ned. Og når man kan finde beviser i spildevandet, og andre lande bruger det med god succes, så skal vi selvfølgelig også bruge det redskab, lyder det fra den konservative politiker.

Også professor Per Halkjær Nielsen fra Aalborg Universitet, der forsker i mikroorganismer i spildevand, ser et stort potentiale i metoden:

- Analysen er valid og bliver brugt i andre lande. Det er et meget godt supplement til de mange test i testcentrene, siger han og tilføjer:

- Tallene fra Hjørring viser en fin sammenhæng mellem smitte i spildevand og resultatet af de test, der er lavet på mennesker.

Per Halkjær Nielsen mener, at hvis man begynder at benytte toiletvand som smitteopsporing, så bør man ideelt set teste et givent sted en gang om dagen for at få så præcise data som muligt.

Myndigheder afviser at benytte metoden

Selvom både politikere og forskere lægger op til at udbrede metoden til alle 300 rensningsanlæg i Danmark, så afviser Statens Serum Institut det for nuværende, da de mener, at den nuværende testindsats er tilstrækkelig. Og det svar lægger Sundheds- og Ældreminister, Magnus Heunicke (Socialdemokratiet) sig ifølge Politiken.dk op ad.