Danemordet har bragt Jels Vikingespil tilbage på sporet

16.209 tilskuere har over de seneste knap tre uger besøgt Jels Vikingespil, der nu selv mener, at de er tilbage på sporet efter corona.

Til stående ovationer fra publikum er tæppet faldet for den sidste forestilling af Danemordet ved årets vikingespil i Jels.

Dermed kan Jels Vikingespil gøre status over den 46. udgave af deres ikoniske og traditionsrige vikingeteater.

16.209 tilskuere har over de seneste knap tre uger set Danemordet, der er navnet på dette års forestilling. Et tal der bringer glæde hos formanden for Jels Vikingespil, Janus Harloff Lynggaard.

- Det er en succes, fordi vi er kommet tilbage på sporet efter to corona-år. Et hvor vi slet ikke måtte lave vikingespil og et, hvor vi kun måtte lukke halvt så mange gæster ind, siger Janus Harloff Lynggaard til TV SYD.

Det stod på ingen måde skrevet på forhånd, at årets forestilling ville blive en succes efter de seneste års forestillinger har været coronaramte.

Derfor var der naturligt også en spændt stemning op til dette års vikingespil.

- Vi har været spændte på, hvordan det ville gå i år, da det jo er første år efter pandemien uden restriktioner, som har vendt op og ned på mange ting, siger Janus Harloff Lynggaard og fortsætter:

- Ville vores trofaste gæster stadig bakke op og besøge os? Kunne vi finde de frivillige, som vi skulle bruge? Det var blot nogle af de bekymringer, vi har siddet med, men som vi ikke må negligere.

Jels Vikingespil gennem årene

Slut med restriktioner – næsten

Det har naturligt haft stor betydning for resultatet af de forgangne års forestillinger, at de har været underlagt de mange restriktioner, vi alle sammen kender, fra da pandemien var på sit højeste.

Men i år har samfundet ikke pålagt vikingespillet nogen restriktioner, men det betyder ikke, at der ikke har været nogen.

De har nemlig på baggrund af tilbagemeldinger fra sidste års gæster valgt at holde fast i afstandskravet om et ledigt sæde mellem selskaber.

- Når vi får så mange positive tilbagemeldinger fra publikum på, at det var dejligt med ekstra plads, så er vi selvfølgelig nødt til at lytte til det, så derfor var det ikke en svær beslutning af tage, siger Janus Harloff Lynggaard.

Afstandskravet betyder, at det maksimale antal tilskuere til forestillingerne er betydeligt reduceret, og der bliver dermed også hurtigere udsolgt.

Førhen kunne der sidde 1500 tilskuere til forestillingerne, mens der i år maksimalt har kunnet sidde mellem 1160 og 1170 som publikum. Og det har fået vikingespillet til at ændre en smule på deres succeskriterier.

- Vi har flyttet målstolperne, så vi nu i stedet for flere tilskuere går efter en højere tilskuer-tilfredshed, forklarer Janus Harloff Lynggaard.

Jels Vikingespil har derfor løbende sendt spørgeskemaer ud til tilskuerne. De regner med at få mellem 700 og 900 besvarelser, som de vil bearbejde og drage konklusioner fra på den anden side af sommerferien.

Nye tilskuerfaciliteter på vej – måske

Foruden at friluftsteatret i Jels hvert år bliver brugt til Jels Vikingespil, så kommer det i efteråret 2023 også til at agere stævnecentrum til VM i maraton kano og kajak.

I den forbindelse håber Jels Vikingespil på, at man kan få opgraderet tilskuerfaciliteterne.

- Vi håber rigtig meget på at kunne byde publikum velkommen på nogle helt nye tilskuerrækker til næste års forestilling, men det er ikke noget, vi selv kan stå med hverken økonomisk eller organisatorisk. Men mon ikke vi kan komme i mål via vores gode samarbejde med Vejen Kommune, siger Janus Harloff Lynggaard.

Hvordan en eventuel udvidelse af tilskuerfaciliteterne her ved friluftsteatret i Jels skal se ud, er der endnu ikke meldt noget ud om.
Hvordan en eventuel udvidelse af tilskuerfaciliteterne her ved friluftsteatret i Jels skal se ud, er der endnu ikke meldt noget ud om.
Foto: Kübra Gültekin, TV SYD

Men uanset om drømmen om nye tilskuerpladser bliver opfyldt eller ej, så kan gæsterne også næste år forvente masser af kærlighed, dramatik og kampe på liv og død på friluftsscenen i Jels, når vikingerne fra fredag den 30. juni 2023 åbner dørene til forestillingen Den Sidste Viking.