TV der bevæger dig

Dommens dag for forældrepar tiltalt for groft misbrug af deres fire børn

I formiddag afgør Retten i Esbjerg om et forældrepar fra Vejen, der anklages for mishandling og seksuelle overgreb mod parrets tilsammen fire børn i årene 1987-1994, er skyldige.

I dag afgør Retten i Esbjerg om et forældrepar fra Vejen, der anklages for mishandling og seksuelle overgreb mod parrets fire børn i årene 1987-1994, er skyldige.

Beviserne rækker ikke til, at man kan dømme et forældreparret for seksuelle overgreb og mishandling af børn for mere end 25 år siden.

Det er forsvarets holding til anklagerne mod en 60-årig kvinde, der sammen med sin 63-årige mand er tiltalt for at have tævet, truet og forgrebet sig seksuelt på parrets fire børn.

Læs også I retten i dag: Forældre tiltalt for dyresex og pisk af børn

Forsvarerne mener også, at mange af de 17 anklagepunkter om overgreb og vold er faldet for den gældende forældelsesfrist, hvorfor retten alene kan tage stilling til de forhold, der ifølge anklageskriftet har fundet sted efter 1. juni 1990.

De øvrige forhold, der i anklageskriftet daterer sig helt tilbage til 1987, skal retten slet ikke tage stilling til, sagde forsvarerne i deres procedure, inden sagen blev optaget til dom.

Kold, kynisk og uhyggeligt manipulerende. Sådan beskriver senioranklager Rikke Brændgaard-Nielsen den 63-årige mand, der sammen med sin 60-årige samlever er tiltalt for en lang række seksuelle overgreb og mishandling af parrets fire børn i hjemmet i Vejen. Det er faren, der ifølge anklageren har trukket i trådene og manipuleret moren til at medvirke til overgrebene.

Efter at anklageren og de to forsvarsadvokater i sidste uge afsluttede deres procedure, er det nu op til de tre dommere og seks nævninger fredag formiddag at komme med deres vurdering af skyldsspørgsmålet - og hvad straffen i givet fald skal være.

Anklagepunkterne

* Parret fra Vejen består af en 63-årig mand og en 60-årig kvinde.

* Kvinden er biologisk mor til alle fire børn, mens manden er biologisk far til to af børnene.

* Overgrebene skal være sket i perioden 1987 til 1993, mens børnene var under 12 år gamle.

* Børnene skal ifølge anklagen have været udsat for gentagne tilfælde af voldtægt begået af manden, mens moren passivt så til eller var vidende om, hvad der foregik.

* Børnene skal også være presset til at udføre forskellige former for sex med forældrene, med familiens hund og med forskellige uidentificerede personer.

* Anklageskriftet beskriver, at de seksuelle overgreb i nogle tilfælde fandt sted, mens børnene blev fastholdt og klemt om halsen, så de ikke kunne trække vejret.

* I et tilfælde fik en pige bundet hænderne sammen med plasticstrips og bundet fast til loftet, så hun ikke kunne nå jorden, hvorefter hun blev voldtaget.

* Børnene blev anbragt på en døgninstitution i efteråret 1992. Men forældrene havde lov til uovervåget weekendsamvær med dem frem til henholdsvis april og juli 1993. 

* De forurettede er i dag mellem 30 og 35 år. En af dem, en kvinde, lider af posttraumatisk stress og skønnes at være selvmordstruet.

* En anden kvinde lider af angst og tør ikke gå uden for sin dør. Begge kvinder er uarbejdsdygtige.

* Da sagen går 30 år tilbage, er det sparsomt med bevismateriale. Men udsagn fra de forurettede underbygges blandt andet af børnetegninger, ligesom politiet har beslaglagt to læderpiske og en computer.

* Forældrene har nægtet sig skyldige i alle anklager. 

Kilder: Anklageskriftet, Ritzau.