Få syd- og sønderjyder isolerer sig på coronahoteller

I alt 240 syd- og sønderjyder har under pandemien benyttet sig af tilbuddet om at isolere sig på hotel på kommunens regning. Det svarer til godt én procent.

Ud af i alt 16.852 smittede syd- og sønderjyder under pandemien, har kun 240 af dem til og med torsdag benyttet sig af at tage på hotel eller vandrerhjem i deres isolationsperiode. Det svarer til 1,4 procent af samtlige smittede, siden pandemien begyndte for knap et år siden.

Hvis man ikke har mulighed for at isolere sig derhjemme, stiller kommunerne et værelse på enten hotel eller vandrerhjem til disposition. Siden 1. december oven i købet med gratis måltider.

I Vejen Kommune har flest borgere benyttet sig af tilbuddet. I alt 52 personer ud af 762 smittede (syv procent) har benyttet sig af muligheden. Det skyldes ifølge kommunens erhvervs- og borgerservicechef, Peer Rexen, især smitteudbrud omkring efterårsferien.

- Da havde vi et større udbrud omkring vores slagterier i Holsted, Brørup og Vejen, fortæller han.

En femtedel af kommunens private arbejdskraft er ifølge Peer Rexen udlændinge, og de bor tit tæt sammen og har derfor svært ved at isolere sig derhjemme.

- Samtidig har vi gjort en stor indsats for at informere vores virksomheder omkring tilbuddet. Så derfor er der en høj bevidsthed omkring det, tilføjer han.

Borgere i coronaisolation på hotel siden januar 2020

Vejen 52 (762  syge i alt)

Vejle 49 (2.509)

Horsens 29 (2.052)

Fredericia 25 (989)

Esbjerg 23 (2.373)

Kolding 18 (2.008)

Varde 13 (951)

Sønderborg 12 (1.527)

Billund 7 (494)

Hedensted 4 (908)

Aabenraa 4 (901)

Tønder 3 (615)

Haderslev 1 (727)

Fanø 0 (36)

I alt 240 (16.852)


(Kilde: Sundhedsministeriet, der tager forbehold for tallene, idet ikke alle kommuner har indberettet oplysninger om anvendelsen af faciliteterne hver uge.)

Billund er en parcelhuskommune

I Billund Kommune er tilbuddet om isolation på det offentliges regning benyttet af syv personer (1,4 procent af de smittede). Det svarer til gennemsnittet i de 14 kommuner i Syd- og Sønderjylland.

- Smittede har ikke benyttet hotellerne særligt meget, da vi er en parcelhuskommune, hvor folk selv har plads til at gå i isolation derhjemme, forklarer Lene Bruun, kommunens sundhedschef.

Billund har aftaler med både hoteller og vandrerhjem.

- Det er ikke fordi, vi ikke synes, borgerne skal bruge det. Der har bare ikke været så stort et behov, fordi smitten ikke har været så høj hos os, siger hun.

Aabenraa Kommune oplyser, at den deler isolationsfaciliteter på Als med Sønderborg Kommune. De seneste to måneder har kun en enkelt borger benyttet sig af det tilbud.

Hvem kan hotelisolere sig?

Voksne borgere, der er konstateret smittet med covid-19, og som enten ikke udviser symptomer på smitte eller alene udviser lette symptomer, er selvhjulpne og derfor ikke har behov for hjælp eller behandling fra sundheds- eller socialfagligt personale og som deler husstand med:


1) mange personer på et lille areal og/eller uden optimal rumadskillelse


2) én eller flere, som har vanskeligt ved at samarbejde med den smittede om at følge myndighedernes anbefalinger om isolation i hjemmet, f.eks. på grund af sociale problemer eller kognitiv funktionsnedsættelse


3) én eller flere personer i øget risiko for at udvikle et alvorligt sygdomsforløb ved covid-19, som defineret af Sundhedsstyrelsen i styrelsens anbefalinger til personer i øget risiko, som det er vanskeligt at sikre hensigtsmæssig isolation fra.