TV der bevæger dig

Frivillige borgere trækker turister og tilflyttere til småbyerne

Festivaller og friluftsspil i Syd- og Sønderjylland bæres oppe af tusindvis af frivillige mennesker.

00:24

Vikingespillene i Jels er med til at gøre den sønderjyske by attraktiv for tilflyttere og turister. Video: Frank Cilius/Jels Vikingespil

Vikingespillet i Jels, sommerspillet i Varde og Jelling Musikfestival har det til fælles med mange andre store arrangementer i syd- og sønderjyske byer, at masser af frivillige og engagerede lokale borgere er med til at løfte lokalområdet for sig selv, tilflyttere og turister.

En af dem er Jette Hagelskær fra Jels. Hun har de seneste 42 år syet, bygget og spillet skuespil ved vikingespillene i Jels. Hun er overbevist om, at spillene har haft en stor betydning for byen.

- Det har været med til at holde gang i Jels og bygge byen yderligere op, siger Jette Hagelskjær, der er en af ca. 2.000 indbyggere i den sønderjyske by.

Hun mener også, at vikingespillene har udbredt kendskabet til byen og givet folk lyst til både at besøge og flytte til Jels.

- De overnatningsmuligheder, der er her, kan også mærke en stigende interesse om sommeren for at overnatte her, for så tager folk lige et par dage i området, mener hun.

Jette Hagelskær fra Jels har de seneste 42 år syet, bygget og spillet skuespil ved vikingespillene i Jels. Foto: Karoline Lunddal Dam, TV SYD

Tre eksempler på byer med mange frivillige:

  • Jelling (3.500 indbyggere): 60 kilometer nord for Jels afholdes en af Danmarks største musikfestivaller. Jelling Musikfestival begyndte i 1989 med 16 frivillige, og sidste år var tallet oppe på 4.500. Festivalen trækker ca. 40.000 folk til byen i løbet af de fire dage, festivalen løber.
  • Jels (2.000 indbyggere): 70 kilometer sydøst for Janderup ligger Jels. Siden 1976 har byen år efter år huset sommerforestillingen Jels Vikingespil. Cirka 500 frivillige får det til at spille. Sidste år (2018) overværede i alt 23.595 tilskuere de 17 forestillinger ved Jels Søerne.
  • Janderup (800 indbyggere): I 1970 blev teatersamlingen 7-kanten stiftet i Janderup ved Varde. Siden 1980 har 7-kanten stået for det årlige sommerspil i Varde, og i dag er 200 frivillige i den vestjyske amatørscene med til at stable det på benene. Sidste år blev Chaplin The Musical set af 21.000 mennesker.

De tre ovennævnte byer er ikke de eneste i Syd- og Sønderjylland, der nyder godt af mange frivillige. Tønder Festival og Palsgaard Sommerspil ved Juelsminde  er også eksempler på store arrangementer, der hviler på et stort opbud af frivillig arbejdskraft og er kendt langt ud over bygrænsen.

Mest sete på tvsyd.dk