Gårdejer risikerer at blive kørt over af ny motorvej

Peter Eskildsen risikerer at få sin gård delt i to, hvis man beslutter at lade Hærvejsmotorvejen gå vest om Gesten.

Peter Eskildens har boet på sin gård siden 1987, og han havde regnet med, at han kunne blive boende i hvert fald ti år endnu. De planer kan et forslag til en ny rute af Hærvejsmotorvejen lave om på. 

- Det er ubehageligt, at man ikke ved, hvad der skal ske. Det er et sted, jeg har gået og værnet om i al den tid, jeg har boet her, og så kan det være, at det hele forsvinder. Jeg ved godt, at med den alder vi har, så skal vi flytte på et tidspunkt, men man er alligevel ked af, at det skal fjernes eller slettes, siger den 70-årige gårdejer.

quote

Det er et sted, jeg har gået og værnet om i al den tid, jeg har boet her, og så kan det være, at det hele forsvinder.

Peter Eskildsen, gårdejer, Gesten  

De fire kommuner, Kolding, Haderslev, Billund og Vejen, er gået sammen om at lave et høringssvar til Vejdirektoratet, hvor de foreslår to alternative ruter, som går tæt på byen Gesten. Her kan den så gå enten vest om eller øst om byen. Går den vest om, kan den få store konsekvenser for Peter Eskildsen. 

- Måske står jeg midt på den nye motorvej her i stuen. Hele linjeføringen skaber usikkerhed om, hvorvidt man er købt er solgt. Hvad skal der ske? Det er en lang høringsperiode, og der er ikke nogen, der kan foretage sig noget, siger Peter Eksildsen, mens han står og peger på det nye forslag.  

Peter Eskildsen fortæller blandt andet om hans unge naboer, som gerne vil udvide boligen, men ikke kan låne penge til det, fordi fremtiden er usikker. 

- De bliver sat i stå i en udvikling i måske to, tre, fire år, og det synes jeg er utilfredsstillende. Uanset om man er ung eller gammel. 

Borgermøde i Gesten

Peter Eskildsen er ærgelig over, at den nye motorvej kan komme til at ramme dem, men anerkender, at det er en udvikling i samfundet. 

I Gesten har man mandag aften indkaldt til borgermøde, hvor borgerne kan tilkendegive deres mening.

- Uanset hvad vi gør, så skubber vi problemet et andet sted hen, hvis vi kan få det væk fra vores sted. Jeg vil selvfølgelig helst ikke have, at den kommer her. Det ville være ærgerligt og træls, men det er en del af udviklingen, siger Peter Eskildsen til TV SYD.  

Hvis Hærvejsmotorvejen kommer til at gå vest om Gesten, håber Peter Eskildens på, at det ender med total ekspropriation. 

- Der er ingen, der ønsker at bo 40-50 meter fra en motorvej. Det er ikke rimeligt, at man skal det, for man bliver påduttet nogle virkninger og nogle gener, man på ingen måde havde ønsket, man skulle have. 

Egon Fræhr, borgmester i Vejen Kommune, har ønsket motorvejen tættere på kommunen for at skabe vækst og udvikling. 

- Det er klart, at hvis der kommer en linjeføring, som den vi har foreslået, så er næste skridt at gå i dialog med de lodsejere, som bliver berørt af den, og sige, jamen hvad betyder det så for dig, og er der noget, vi kan gå ind og gøre. 

Den indledende høring slutter 1. september. Herefter gennemgår Vejdirektoratet de indkomne forslag. Det munder ud i en VVM-redegørelse. Derefter kommer en ny høring, som formentlig er i efteråret 2019.