Guldskatten udstilles - men kun i to uger

Nu er datoerne på plads. Guldskatten fra vikingetiden, der blev fundet på en mark ved Vejen, bliver snart udstillet på Museet på Sønderskov.

Den vikingeskat, der blev fundet på en mark ved Vejen i starten af juni bliver nu udstillet på Museet på Sønderskov.

Udstillingen åbner torsdag d. 14. juli, og interesserede kan komme ind og se skatten frem til d. 31. juli.

Kun to uger er udstillingen åben, før guldskatten bliver sendt videre til Nationalmuseet for at blive nærmere undersøgt, så man skal være hurtig, hvis man vil have et glimt af de sjældne vikingesmykker.

Guldskatten blev fundet af tre amatørarkæologer med metaldetektorer og den består af seks armringe af guld og en enkelt af sølv. I alt omkring 840 gram guld.

Og skatten er enestående. Det eneste guldfun i Danmark, der er større, er guldhornene, men de er fra jernalderen.

Guldringene fra Vejen er derimod fra vikingetiden, og har ifølge museumsleder på Museet på Sønderskov, Bo Ejstrud tilhørt vikingetidens øverste elite.

- Hvem det end var, der ejede guldet, så var det en person, der må have været tæt på kongemagten. Nogen som har kendt Gorm og Harald, siger Bo Ejstrud i en pressemeddelelse til TV SYD.

Og med Gorm og Harald mener han selvfølgelig Gorm den Gamle og Harald Blåtand, der netop levede omkring 900-tallet - på den tid, hvor de kostbare guldarmbånd måske sad på armene af levende vikinger fra samfundets øverste lag.

Men det er faktisk ikke engang sikkert at armringene overhovedet er blevet båret. Ifølge sagaerne blev den slags kostbare gaver nemlig givet af højtstående ledere til deres mest trofaste undersåtter som en slags fortjenstmedaljer.

Udstillingen af den unikke guldskat på Museet på Sønderskov er åben i to uger.

Går man glip af muligheden, må man væbne sig med tålmodighed. Når udstillingen på Museet på Sønderskov lukker d. 31. juli, fragtes alle fundene til Nationalmuseet, hvor de skal undersøges nærmere.

Museumsleder på Museet på Sønderskov Bo Ejstrud, forventer ikke, vi skal regne med at kunne se skatten igen foreløbig.

- Jeg regner med at Nationalmuseet udstiller de vigtigste ting, men det bliver nok først fra januar engang, gætter han.