Han vil have dig til at spise soyapølser og drikke mandelmælk

Ny landbrugspakke giver opbakning til fremstilling af plantebaserede pølser og "kyllingekød".

Folketingets nye landbrugspakke vækker jubel hos Naturli’ Foods i Vejen. Pakken lægger nemlig op til, at danskerne skal spise mere plantebaseret kost, og her er Naturli' Foods på hjemmebane.

quote

Det er en festdag for plantebaserede fødevarevirksomheder i Danmark.

Henrik Lund, adm. direktør, Naturli’ Foods

Virksomheden producerer plantebaseret fars i stedet for oksekød, soyabaserede pølser og ”Pipfri”, som er et 100 procent plantebaseret alternativ til kyllingekød. Og det hele kan såmænd skylles ned med mandeldrik og havredrik i stedet for komælk.

En festdag

- Det er en festdag for plantebaserede fødevarevirksomheder i Danmark. Det brede flertal i Folketinget har fået øjnene op for vores produktion, som kan blive et nyt stort væksteventyr - også på eksportmarkederne, siger Henrik Lund, adm. direktør,  Naturli’ Foods.

Direktøren kan glæde sig over, at tidsånden er med ham. I hvert fald ifølge den årlige undersøgelse fra Coop og Dansk Vegetarisk Forening som viser, at der er kødfri dag mindst en dag om ugen i 16 procent af de danske hjem. På kun tre år er der sket en fordobling. 

- Det brede forlig betyder, at vi kender betingelserne langt ud i fremtiden. Vi kan lave et nyt eksporteventyr med plantebaserede fødevarer på samme måde, som det er sket med vindmølleindustrien tidligere, siger Henrik Lund.

Naturli’ Foods producerer mandeldrik og havredrik som alternativ til komælk.
Naturli’ Foods producerer mandeldrik og havredrik som alternativ til komælk.

675 millioner til plantemad

I den nye landbrugspakke/klimaftale er der afsat 675 millioner kroner til en plantefond frem mod år 2030. Fonden skal udvikle plantebaserede fødevarer, og målet er, at vi alle sammen skal spise mere plantebaseret.

Men der er ingen erklærede mål om, at der skal være færre svin og køer. Heller ikke tidligere forslag om at indføre kødfrie dage i de offentlige kantiner er blevet genoplivet. Så landbrugspakken er ikke et angreb på røde bøffer og frikadeller.

Klimaaftalen skal nedbringe landbrugets CO2-udledning med 55 til 65 procent i 2030. Det svarer til en reduktion på seks til otte millioner tons om året. Blandt andre initiativer er udtagning af lavbundsjord og massive investeringer i ny teknologi.