Heunicke: - Coronatest af spildevand er på vej

På et samråd siger sundhedsministeren, at han forventer, at coronatest via spildevand snart kan blive taget i brug.

Snart kan Danmark coronateste på en ny måde ved at analysere spildevand for coronavirus i særlige områder.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) under et samråd indkaldt af Anni Matthiesen og Martin Geertsen begge fra partiet Venstre.

Her ønsker Venstre blandt andet svar på, hvorfor Danmark ikke har taget spildevandstest for coronavirus i brug. Det er allerede sket i andre lande.

Test af virus i spildevand inden for overskuelig fremtid

Men det er altså nu formentlig også på vej i Danmark, svarer ministeren.

- Min forventning er, at vi inden for en overskuelig fremtid kan anvende test på spildevand i Danmark. Det skal selvfølgelig gøres klogt. Vi kan eksempelvis overvåge specifikke områder, hvor der ikke er stor tilslutning til test, siger Magnus Heunicke.

Han har bedt Statens Serum Institut (SSI) om at udforme et oplæg til, hvordan og hvornår spildevandstest kan bruges som et redskab i teststrategien. Det forventer han at få svar på i løbet af denne uge.

Venstres ældreordfører, Jane Heitmann, ser plejehjem som et "oplagt sted" at starte, hvor mange er vaccineret. Men sundhedsministeren afventer input fra SSI, før han vil pege på konkrete muligheder.

Eurofins i Brørup laver testene

De spildevandsanalyser, Eurofins Miljø i Brørup som de eneste i Danmark laver, viser smitteudbrud flere dage før pcr-test.

Firmaet benytter et helt specielt kemikalie, der binder sig til vira, og som man efterfølgende kan centrifugere ud af spildevandet og analysere på. Man kan her se, om der er virus i befolkningen, før den enkelte borger mærker symptomer.

I laboratoriet ved Brørup analyserer de allerede prøver fra 16 lande, og Eurofins Miljø er førende på området. Blandt andet i Holland undersøger de 296 renseanlæg på den måde, og derfor har man her større og hurtigere viden om epidemiens udvikling

Statens Serum Institut vil bruge det som supplement

Ifølge SSI er coronatest ved hjælp af spildevand først relevant som et testsupplement, når vaccinationer er i gang, hvis smittetallet er lavt, eller hvis man tester færre.

Det har seruminstituttet konkluderet i flere vurderinger af spildevandstest som et testredskab mod covid-19, som sundhedsministeren har bedt om siden august.

Ved spildevandstest kan man opdage coronasmitte, inden symptomer kommer og dermed bruge det til at forudse et smitteudbrud.

Ikke så sikker som screening af mennesker

Til gengæld er testmetoden ikke lige så sikker som screening af mennesker. Og via spildevandet kan man heller ikke konkludere, hvilken konkret person der er smittet.

Spildevandstest bliver blandt andet brugt i Storbritannien og Sverige.

Ifølge Eurofins, der har udviklet en coronatest af spildevand, er der 283 renseanlæg i Danmark. Med test af vandet i dem kan man overvåge 92 procent af befolkningen.