Hør Bodil Jørgensen læse det sidste brev fra sin farmors bror, der omkom under 1. Verdenskrig

Bodil Jørgensen gæster søndag et talkshow på TV SYD PLUS, hvor hun læser et rørende brev, som hendes farmors bror sendte hjem fra østfronten under 1. Verdenskrig.

Over højtalerne lyder de første sætninger fra et over 100 år gammelt krigsbrev, og med ét har historiens vingesus indtaget rummet.

Liebe Mutter. 

Solen er lige stået op. Det er den der morgensol, jeg kender hjemmefra, som var så fuld af fred og håb.

Bag mikrofonen og med brevet i hånden står skuespiller Bodil Jørgensen. Hun er inviteret med til talkshowet 'Genforeningen LIVE - lidt forsinket', der sendes fra det store selskabslokale på Hotel Skibelund Krat i Vejen. Hun er selv født og opvokset i Vejen og har familie, der har levet i grænselandet.

'Vermisst. Tot für das Vaterland'

Jeg tænker kun på at komme hjem. Det er gået så stærkt det hele de sidste dage. Vi har været i kamp. Det blev en blodig nat.

Brevet er skrevet til Bodil Jørgensens oldemor, og afsenderen er skuespillerens farmors bror. Han var udsendt under 1. Verdenskrig, og fra østfronten skrev han mange breve hjem til familien i Sydslesvig.

quote

Min oldemor svarer ham selvfølgelig, men hendes brev kommer tilbage uåbnet og på kuverten står: ‘Vermisst. Tot für das Vaterland’

Bodil Jørgensen, skuespiller

Netop dét brev, som Bodil Jørgensen har valgt at læse op, er af særlig rørende karakter. Det er nemlig det sidste brev den 22-årige soldat sender fra de masuriske sumpe.

- Min oldemor svarer ham selvfølgelig, men hendes brev kommer tilbage uåbnet og på kuverten står: ‘Vermisst. Tot für das Vaterland’. 

Sådan siger Bodil Jørgensen, da hun har læst hele brevet for publikum, hvorefter hun sammen med Martin Schacks Trio opfører én af de forbudte sange fra Den Blå Sangbog. Sangen, hun synger, hedder ‘Her vil ties, her vil bies’ og er den sang, der blev sunget til hendes farmors brors begravelse.

Hør hele historien i tv søndag aften

Fortællinger fra grænselandet forgrenet i familien

Bodil Jørgensens farmor voksede op i Jaruplund i Sydslesvig. Dengang var det en del af Danmark, hvor grænsen til Tyskland lå helt nede ved Altona ved Hamburg.

I 1864 rykkede grænsen op til Kongeåen, hvorefter hendes farmor og hendes familie blev tyske og dermed en del af det danske mindretal i Tyskland. De mange fortællinger fra grænselandet har fyldt en del i den folkekære skuespillers liv.

Bodil Jørgensen gæster 'Genforeningen Live - lidt forsinket', der sendes fra Hotel Skibelund Krat.
Bodil Jørgensen gæster 'Genforeningen Live - lidt forsinket', der sendes fra Hotel Skibelund Krat.
Foto: TV SYD

- Jeg har fået fortalt historierne som barn, og min far tog mig også tit med til Kongeåen. Derfor elskede han Skibelund Krat, fordi man herfra kan kigge ned over Kongeåen og det gamle grænseland, fortæller Bodil Jørgensen under talkshowet fra Hotel Skibelund Krat.

Søndag aften på TV SYD PLUS kan du høre Bodil fortælle grænsefortællingerne fra sit eget liv og høre det rørende krigsbrev oplæst af skuespilleren. 

Talkshowet blev optaget på Hotel Skibelund Krat i Vejen. Du kan også allerede nu se eller gense alle talkshowene 'Genforeningen LIVE - lidt forsinket' her