I den gode sags tjeneste: Efterskolelever løber for rent vand

Eleverne på Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole løber i 24 timer for at skaffe rent vand til cirka 1.500 mennesker i Togo.

Kan man sørge for rent drikkevand i et andet land ved at bevæge sig i 24 timer på en efterskole i Danmark? 

Det mener de, man kan, på Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole.

Torsdag og fredag prøver efterskolens 177 elever kræfter med det, som de fleste vil se som lidt af en mundfuld.

quote

Det er der en vigtig læring i – også fordi det er en god følelse at give noget til andre.

Sanne Krause, underviser, Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole

I et døgn skal de bevæge sig for at samle penge ind til den velgørende organisation LoveSpring, der vil bruge pengene til at lave to brønde i Togo, der kan sikre rent drikkevand for omkring 1.500 mennesker.

At det netop er rent vand, som eleverne snører løbeskoene for, er langt fra tilfældigt.

- Alle mennesker har ret til rent drikkevand, og vi kan nok godt have tendens til at tage det for givet i Danmark, for vi jo er heldige at bo et sted med rent vand, siger underviser på efterskolen Sanne Krause og fortsætter:

- Derfor er det vigtigt, at vores elever får muligheden at give noget videre til folk, der ikke er lige så privilegeret, som de er. Det er der en vigtig læring i – også fordi det er en god følelse at give noget til andre.

Så mange har ikke adgang til rent vand

Ifølge Unicef er der 780 millioner mennesker på verdensplan, som endnu ikke har adgang til rent vand. Man forventer, at dette tal vil stige med årene som følge af klimaforandringerne. Det betyder, at sygdomme som diarré, kolera, tyfus og guineaorm, der smitter gennem vand, fortsat vil være et problem i lande, hvor der ikke er adgang til rent vand.


Manglen på rent vand er især et problem ude på landet i de afrikanske lande, der ligger syd for Sahara.

Kilde: Unicef

Der er dog også flere formål med prøvelsen end alene at give noget videre til andre.

- Udover at det er en fysisk udfordring, så håber vi også på, at oplevelsen vil være med til at ryste flokken tættere sammen. Derudover har eleverne også været tvunget til at tage noget ansvar, for de har hver især haft til opgave at finde en personlig sponsor, fortæller Sanne Krause.

Vil overgå sidste år

Sponsorerne, der blandt andre tæller lokale virksomheder, donerer et bestemt beløb for hver kilometer, den enkelte elev gennemfører. Sidste år afholdt efterskolen et lignende sponsorløb for det tidligere elevhold. 

Her fik man samlet 95.000 kroner ind, og det beløb vil man gerne overgå i år.

- Det er selvfølgelig svært at vide, hvad der er realistisk, men jeg synes, at vi har et bedre udgangspunkt i år. Vi har forsøgt at hjælpe og påvirke eleverne mere i år, og så faldt sidste års løb også sammen med en af årets varmeste dage med omkring 30 grader, så det var hårdt for eleverne. I dag er vejret heldigvis mere med os, siger Sanne Krause.

Selvom eleverne på papiret skal bevæge sig uafbrudt i et døgn, er der indlagt lidt pauser undervejs. Natten til fredag kan de i et interval på to timer få lov til at hvile stængerne og resten af kroppen.

Der vil også være nogle motiverende elementer undervejs, da det for eleverne kan være en udfordring at holde motivationen kørende efter mange runder på de tre ruter; en kilometer, to kilometer og fem kilometer.

Løbet blev sat i gang klokken 10 torsdag formiddag.