Konkursbegæring er nyeste kapitel i mørk historik om Skare

Skare Meat Packers og direktør Kurt Skare har gennem firmaets mere end 50-årige levetid været under flere skandaler. Indtil nu har man reddet sig ud af alle.

Den nu konkursbegærede slagterigigant Skare Meat Packers i Vejen har i årenes løb haft adskillige møgsager.

quote

Kurt Skare har gang på gang vist sig at være en kat med ni liv i fødevarebranchen

Ole Krohn, finanskommentator, TV2

Skare Meat Packers indgav onsdag en konkursbegæring. Det samme skete med seks øvrige selskaber hos Skarekoncernen.

Onsdagens nyhed er det nyeste kapitel i historien om en af landets største kødgrossister, som blev grundlagt af den nuværende direktør og ejer Kurt Skare i 1972.

Konkursbegæringen kommer i kølvandet på, at store kæder som Rema 1000 og Salling har opsagt samarbejdet med Skare Meat Packers som leverandør. Direktør Kurt Skare afviser dog overfor TV 2, at kædernes flugt er årsag til begæringen.

Kæderne trak sig, efter at Skare Meat Packers blev meldt til politiet af Fødevarestyrelsen. På et kontrolbesøg sidste år beslaglagde styrelsen 250 tons gammelt kød, hvor dokumentation om sporbarhed og oprindelsesland manglede. Slagterigiganten fik herefter indtil 1. februar til at skaffe de nødvendige oplysninger, ellers skulle kødet destrueres.

Den negative opmærksomhed kommer ikke for første gang. Hopper man en tur tilbage i tiden, findes tidligere negative sager om Kurt Skares køddynasti. Alle gange har man formået at redde sig ud af shitstormene og vendt den nedadgående spiral til noget positivt.

1

2004: Ansættelse af medarbejder uden arbejdstilladelse

I 2004 ansatte Skare Meat Packers en udenlandsk medarbejder. Her var der et problem med medarbejderens arbejdstilladelse.

Efter to år i virksomheden blev Skare Meat Packers hevet i retten for at have ansat medarbejderen. Virksomheden med Kurt Skare i spidsen stod til at modtage en bøde på 80.000 kroner.

Skare Meat Packers blev dog frikendt i Landsretten, da man fik rettens ord på, at man havde handlet i god tro. Kurt Skare fik medhold i, at han ikke var klar over, at den pågældende medarbejder manglede den nødvendige arbejdstilladelse.

2

2006: Fusk med datomærkning

2006 var et af de værste år for Skare. Det skete med den såkaldte Fødevaresag.

Skare Meat Packers blev meldt til politiet af Fødevareregion Esbjerg for at have mærket kød dobbelt. Først blev kødet mærket med en dato som ferskvare, og efterfølgende blev kødet mærket som frostvare. Fødevarestyrelsen mente, at denne manøvre var ulovlig.

Sagen resulterede i, at flere supermarkedskæder, herunder Dansk Supermarked (i dag: Salling Group, red.) og Coop, boykottede Skare Meat Packers. Under sagen kom det også frem, at virksomheden i Vejen ikke havde haft et besøg af fødevarekontrollen siden 2003.

Ligesom sagen med medarbejderen uden arbejdstilladelse blev den negative sag om datomærkning vendt til en positiv sag for Skare.

Fødevarestyrelsen udsendte nemlig et notat omkring præcision af reglerne om mærkning af kød. Her blev dobbeltmærkning af kødet betragtet som lovligt, hvis mærkningen skete samtidig. Efter præciseringen af reglerne blev Skare Meat Packers blåstemplet på et kontrolbesøg af Fødevareregion Syd den 12. maj 2006. På besøget blev kun noteret en bemærkning om et stykke køds oprindelsesland, som ikke fremgik tydeligt.

Herefter fortsatte samarbejdet med de fleste af landets supermarkedskæder, som ellers havde boykottet slagterigiganten.

3

2014: Fund af salmonella

Efter 2006 blev stormvejret under Fødevaresagen vendt til, at Skare Meat Packers stormede fremad.

Det holdt indtil begyndelsen af 10'erne, hvor virksomheden præsenterede et underskud for 2012 på 16 millioner kroner. To år efter kom næste shitstorm mod virksomheden.

Det skete, efter at der blev fundet salmonella i hakket oksekød, som virksomheden på trods af salmonellafundet leverede til butikkerne. Kødet blev leveret 13. juni 2014, hvor et analyseresultat påviste fund af salmonella.

Ifølge fødevareloven skulle Skare Meat Packers dermed trække kødet tilbage. Det skete ikke, og det resulterede i, at Dansk Supermarked stoppede samarbejdet med virksomheden.

I 2016 genopstartede Dansk Supermarked dog samarbejdet på ny.

De beskrevne sager er alle vendt til noget positivt. Men hvor Kurt Skare og virksomheden kunne etablere et godt ry på ny gang på gang, har virksomheden siden sagerne fra 2006 også været udfordret af anklager om systematisk snyd.

Anklagerne kom fra tidligere medarbejdere. Netop tidligere medarbejderes beretninger om systematisk snyd kunne Politiken fortælle om sidste fredag. Her stod ti forhenværende ansatte frem anonymt med oplysninger om blandt andet snyd med dokumentation om oprindelsesland på flere kødprodukter.

En kat med ni liv 

Selvom Skare Meat Packers og syv øvrige selskaber har indgivet en konkursbegæring og skulle ende med at dreje nøglen om, så vil Skare-logoet stadig være at få øje på, da pålægfabrikkerne stadig står. 

Om Kurt Skare og hans virksomhed dermed kan klare sig igennem endnu en krise, vil tiden vise. I en analyse til TV 2 beskriver TV 2s finanskommentator Ole Krohn den 77-årige direktør og ejer som en kat med ni liv.

- Kurt Skare har gang på gang vist sig at være en kat med ni liv i fødevarebranchen. Han forsøger endnu en gang at redde sig ud af en meget prekær situation, men min vurdering er, at det bliver meget svært, skriver Ole Krohn.