Kristtjørn mod ringorm

Planten Kristtjørn, som mange har pyntet op med her til jul, har også en gavnlig virkning. Af uforklarlige årsager modvirker planten ringorm i kvægbesætninger.

På en gård i Rødding er der et mysterium, som ingen kan forklare. Det har vist sig, at den dekorative plante kan forhindre svampeinfektionen ringorm hos kvæg. Ringorm skaber tit ubehag hos bl.a. kalve og ungkvæg.

Fodermester Sarah Grundt Erlandsen hørte om plantens helbredende affekt for seks år siden, da hun fik et tip fra en kollega.

Der er ingen videnskabelig forklaring på, hvorfor kristtjørn virker mod ringorm i kvægbesætninger. På Videncentret for Landbrug har man netop gennemført en undersøgelse, der skulle finde svaret på denne gåde. Men det lykkedes ikke.

Og det er ikke kun i Rødding, at kristtjørnen udspreder sine uforklarlige, behandlende egenskaber. Rygtet om plantens kurerende effekt har spredt sig på egnen ? og flere landmænd i udlandet har også fået gavn af planten.

Men ingen har fundet svaret på kristtjørnens helbredende virkninger.

Heller ikke fodermesteren på gården i Rødding. Historien om kristtjørnen må altså fortsat være et af julens små mysterier.