Lækager på den ene gasledning, bekymrer ikke landmanden, der har lignende ledning løbende under sin jord

Landmanden Hans Christian Gæmelke frygter ikke gaslækager på Baltic Pipe, der blev indviet tirsdag aften, selvom situationen med Nord Stream sætter lidt tanker i gang.

Tirsdag blev der konstateret tre lækager på Nord Stream-gasledningerne i Østersøen ud for Bornholm. 

På samme dag som gasledningen Baltic Pipe, der løber fra Norge og tværs over Jylland, Fyn og Sjælland gennem Østersøen til Polen, blev indviet. 

Små 400 kilometer fra gaslækagen i Østersøen ligger Hans Christian Gæmelkes landbrug, der har Baltic Pipe løbende under sin jord. 

Det har fået landmanden til at tænke lidt over risikoen.

- Det er ikke sådan, jeg tænker, at jeg skal have bygget mig en skyttegrav, fordi jeg er i større risiko. Men der er en risiko, det er gas og det kan eksplodere, fortæller han.

Alt kan ske

Formålet med Baltic Pipe er mindske polakkernes brug af kul og russisk gas og er ved flere lejligheder blevet udsat af forskellige årsager. Men med indvielsen tirsdag er planen, at der for første gang skal løbe gas gennem rørene lørdag.  

Og selvom det glæder Hans Christian Gæmelke, at han efterhånden er tilbage i normal drift, nu når der ikke længere arbejdes på anlæggelsen af Baltic Pipe, så var han forfærdet over gaslækagen i den anden ende af landet.

Hans Christian Gæmelke synes, det så voldsomt ud med Nord Stream-lækagerne, men er tryg ved at have Baltic Pipe liggende under sin jord.
Hans Christian Gæmelke synes, det så voldsomt ud med Nord Stream-lækagerne, men er tryg ved at have Baltic Pipe liggende under sin jord.
Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

- Jeg tænkte, at alt kan ske. Det er forfærdeligt, for det bryder infrastrukturen totalt sammen, når sådan noget sker, forklarer han.

Hos Trekant Brand er der dog ro på i forhold til, hvis noget lignende skulle risikere at ske med Baltic Pipe.

- Vi har et godt beredskab, der er klar til at håndtere de hændelser, der må opstå i vores område. Vi synes, vi er så forberedte, som vi kan være, siger Jarl Hansen, der er beredskabsdirektør hos Trekant Brand.

Stor tiltro

I alt 3,7 kilometer gasledning løber under Hans Christian Gæmelkes jord, men han føler sig tryg ved Baltic Pipe.

- Energinet oplyser jo om sikkerhedszoner, siger han.

Baltic Pipe blev indviet tirsdag.
Baltic Pipe blev indviet tirsdag.
Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

Energinet holder løbende øje med området omkring den i alt 210 kilometer lange gasledning i Danmark, hvilket giver en god tryghed for landmanden.

- Jeg har ikke fået yderligere information siden i går, og der har ikke været yderligere aktivitet, men jeg har stor tiltro til dem.