Lærerløs undervisning i Vejen er - måske - ulovlig

Børne- og undervisningsministeriet vil nu undersøge, om Vejen Kommune bryder loven i forbindelse med lærerløs undervisning.

I to lektioner om ugen skal udskolingseleverne i Vejen Kommune have såkaldt skærmundervisning uden underviser. Det kan i hvert fald blive virkelighed efter Byrådet i Vejen Kommune vedtog et spareforslag, der går ud på at frigive lærere fra visse undervisningstimer.

Med færre undervisningstimer kan lærerne lave andre opgaver, og på den måde sparer kommunen på bundlinjen.

quote

Jeg frygter ikke, at det viser sig at være ulovligt

Claus Kulmbach, formand, Udvalget for Skoler og Børn, Vejen Kommune, Venstre

Men ifølge Fagbladet Folkeskolen er Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) nu gået ind i sagen. Det er nemlig ikke sikkert, at spareforslaget er i overensstemmelse med loven, kan Fagbladet Folkeskolen nu fortælle.

- Misbruger mulighed

Formanden for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen,  mener, at Vejen Kommune misbruger en mulighed, der er opstået efter coronanedlukningen.

Folketingets partier har nemlig givet skolerne mulighed for at omlægge 20 procent af undervisningen til onlineundervisning efter erfaringerne fra hjemsendelserne under coronapandemien. 

Men det skal ske på et pædagogisk grundlag, og ikke af en forvaltning eller kommunalbestyrelse.

- Da loven blev til, var jeg i kontakt med både ministeren og flere ordførere, og det var bestemt mit indtryk, at der var enighed imellem forligskredsen og ministeren om, at fjernundervisning ikke er noget, man kan træffe beslutning om overordnet, hverken i kommunalbestyrelsen eller forvaltningen”, siger lærerformanden til Fagbladet Folkeskolen og tilføjer:

- Det er en pædagogisk beslutning, der skal til, hvis det skal iværksættes, og det skal hænge sammen med undervisningen og et undervisningsforløb.

Vejen Kommune: - Der er mange misforståelser i sagen

Claus Kulmbach (Venstre) er formand for Udvalget Skoler og Børn i Vejen Kommune, og han fortæller, at forslaget skal ses som en spareøvelse.

- Hvis vi ikke skulle finde 50 millioner i Vejen Kommune, så havde vi nok ikke gennemført forslaget. Men det skal vi for at få økonomien til at hænge sammen, og derfor er vi nødt til at kigge på sparemuligheder i hele kommunen, siger han og fortsætter: 

- Men besparelserne skal naturligvis ske på en undervisningsmæssigt forsvarlig måde. 

Ifølge udvalgsformanden er der mange misforståelser i sagen. 

Han anerkender blandt andet ikke, at der er tale om onlineundervisning, blandt andet fordi eleverne vil have tilsyn i lektionerne.

- Nogen tror, at børnene bliver sendt hjem, og så har de onlineundervisning, men det er slet ikke der, vi er. I forbindelse med det, som vi kalder elektronisk undervisning, vil der være opsyn på en af flere måder, siger han. 

Han fortæller, at det blandt andet kan betyde, at en lærer kigger forbi klassen, eller at to klasser bliver slået sammen, så én lærer kan holde tilsyn med to klasser. 

Danmarks Lærerforening: - I modstrid med den danske folkeskole

Men det er ikke godt nok, mener Gordon Ørskov Madsen, og derfor glæder han sig over, at STUK er gået ind i sagen.

- Jeg er glad for, at ministeriet har besluttet at underlægge Vejen enkeltsagstilsyn. Det er jo et tegn på, at her er noget, der skal kigges på, siger han til Fagbladet Folkeskolen og fortsætter:

- Det er jo helt i modstrid med, at det i den danske folkeskole er lærere og skoleledere, der har ansvaret for undervisningens kvalitet og for, at den lever op både overordnet til målene for folkeskolen og til målene for de enkelte fag.

Frygter ikke forslagets lovlighed

Claus Kulmbach forventer ikke, at lovforslaget bliver fundet ulovligt.

- Vi respekterer naturligvis, at vores beslutning vurderes. Man kan aldrig være sikker, men det jeg ved er, at allerede i midten af september, havde vi kontakt med undervisningsministeriet som gav os lov til at gennemføre netop dette forslag, så jeg frygter ikke, at det viser sig at være ulovligt, siger han.

Ifølge udvalgsformanden vil dette konkrete spareforslag tilføre cirka 400.000 til kommunens økonomi. Men hvis forslaget blev fremlagt i dag, ville han genoverveje, om det skulle gennemføres.

- Jeg er ærgerlig over, at kritikken, der nu bliver rejst i forskellige medier, ikke blev rejst under høringsprocessen til forslaget. 

Ville du stemme for forslaget i dag, hvis du vidste, at det ville skabe så meget kritik og mediebevågenhed, som det har, for at spare kommunen for 400.000 kroner?

- Det er ikke sikkert, jeg ville. Det er jo netop derfor, vi har høringer, før vi vedtager forslag i byrådet. Derfor ville jeg ønske, at flere havde sagt noget dengang, for vi har gjort det her fuldstændigt åbent.