TV der bevæger dig

Landsretten: Jysk selvbygger slipper for at betale

Selvbygger lavede ulovlig el-installation, der forårsagede en brand, men han slipper for ansvar.

Fusk førte til to brande. (Arkivfoto).

En husejer i Brørup mellem Kolding og Esbjerg lavede en ulovlig el-installation, som førte til en voldsom brand, men han slipper alligevel for ansvar i den forbindelse.

Vestre Landsret har netop frifundet husejeren for et krav fra brandforsikringen på 882.000 kroner, selvom landsretten er enig med forsikringsselskabet i, at den installation, der var årsag til branden, var ulovligt udført.

Men landsretten mener ikke, at husejeren har handlet så groft uagtsomt, at han kan gøres ansvarlig for skaden.

For 11-12 år siden gennemførte ejeren en omfattende renovering af sit hus.

Han sænkede blandt andet lofterne i husets køkken med cirka 15 centimeter. I den forbindelse trak han nye ledninger fra det gamle loftsudtag til et nyt lampeudtag i det nye loft.

Han mente ikke, det var ulovligt, og betragtede det nærmest som at sætte en lampe op.

To brande

I 2007 solgte han huset til de nuværende ejere, og i juni 2009 opstod der to brande i huset, begge med udspring i el-installationen over køkkenloftet.

Den første brand blev slukket uden de store skader, men to timer senere blussede branden op, og der skete omfattende skader på hele ejendommen.

Forsikringsselskabet måtte udbetale 882.000 kroner til ejerne, men da selskabet mente, at den tidligere ejer havde handlet groft uagtsomt ved at udføre den ulovlige el-installation, anlagde det sag for at få ham til at betale.

For det første havde han udført en ulovlig installation, og for det andet oplyste han ikke de nye ejere om det, påpegede selskabet.

Men både byretten og landsretten mener altså, at der trods alt var gået seks år, før branden opstod, og at det ikke har stået ham klart, at han havde gjort noget ulovligt.

Derfor blev han frifundet, og han får desuden 130.000 kroner til dækning af sagsomkostninger.