TV der bevæger dig

Margarinedronningen der tog kampen op mod storkapitalen

Erhvervskvinden Johnny Vang-Lauridsen var gennem tre årtier involveret i en beskidt kamp om det danske margarinemarked, som endte i personlig konkurs. Mandag døde margarinedronningen 86 år gammel.

Johnny Vang-Lauridsen, direktør for Alfa margarinefabrikken i Vejen, fotograferet under margarinekrigen i 1970'erne. Foto: Scanpix

Hun blev kendt som "margarinedronningen" og elsket af danskerne for sin kamp mod storkapitalismen. 

Som et kvindeligt symbol på Davids kamp mod Goliat gik erhvervskvinden Johnny Vang-Lauridsen i begyndelsen af 1970'erne i åben krig mod margarinekonkurrenterne, danske Otto Mønsted og en af verdens største multinationale industrikoncerner, Unilever. 

Slagets omdrejningspunkt var det danske margarinemarked.

Startskuddet til krigen lød i 1972, da Vang-Lauridsens lille danske margarinefabrik Alfa i Vejen nægtede et samarbejde med det hollandsk baserede monopollignende selskab Unilever. 

Læs også Margarinedronningen fra Vejen er død

Johnny Vang-Lauridsen var først bestyrelsesmedlem og siden direktør i Alfa. Og kampen om markedsandele kom både til at involvere biljagter, attentatforsøg, injuriebeskyldninger og andre uhyrligheder før Vang-Lauridsen i 1984 højest overraskende alligevel accepterede et samarbejde med Unilever. 

Det blev på ingen måde vellykket.

Motivet var for begge parters vedkommende udelukkende økonomisk, og sammen dannede de Alfa Solofabrikkerne i Sønderborg og Vejen.

Et samarbejde som varede i "syv forbandede år", som Johnny Vang-Lauridsen selv formulerede det i et interview med TV SYD i 1994. 

Margarinekrigen udspillede sig i begyndelse af 1970'erne og trak store overskrifter i den danske presse. Foto: TV SYD

Margarinefabrikken Alfa lod sig endegyldigt opsluge af Unilever i 1991, hvor margarinedronningen indkasserede millioner af kroner for salget. Samtidig måtte hun som en del af salgsaftalen acceptere at holde sig fra margarineproduktion i tre år.

Millionærtilværelsen trak dog ikke mere end margarinen.

I 1994 kastede Johnny Vang-Lauridsen sig derfor igen ind i margarinekampen. Hun lod en ny fabrik opføre i Vejen til den nette sum af 200 millioner kroner og satte margarinen Grønvang i produktion.

Johnny Vang-Lauridsen byggede margarinefabrikken Grønvang. i 1994, men kun et år efter gik den konkurs. Foto: TV SYD

- Når samarbejdet i sin tid brast i Alfa Solo, så var det jo fordi, de ville lukke fabrikken i Vejen. Men det stod sort på hvidt, at Unilever ikke kunne lukke den. Jeg ville have, at der skulle være en margarinefabrik i Vejen, sagde Johnny Vang-Lauridsen til TV SYD i 1999 om sit motiv for at opføre den nye fabrik. 

Men det nye margarineeventyr blev kortvarigt for margarinedronningen.

Konkurs i 1995

Grønvang-fabrikken og Johnny Vang-Lauridsen blev erklæret konkurs i 1995 efter blot et års margarineproduktion. En konkurs som kunne have været undgået, sagde hun i et længere interview med TV SYD i 1999.

- Man bebrejder også sig selv for de fejl, man har lavet og den tillid, man har vist de forkerte mennesker. Der vil jeg sige en gang for alle: Det er udmærket med tillid, men kontrol er langt bedre, sagde Johnny Vang-Lauridsen i interviewet.

Johnny Vang-Lauridsen med en af sine galopheste i 1976. Efter konkursen i 1995 trak den tidligere erhverskvinde sig tilbage og dyrkede sin passion for galopheste. Foto: Scanpix

Siden da har der været stille omkring margarinedronningen, der døde mandag efter knap et års kræftsygdom. Hun blev 86 år gammel.  

Herunder kan du høre interviewet, hvor Johnny Vang-Lauridsen i 1999 fortæller om forløbet omkring sin konkurs:

05:02

Her fortæller Johnny Vang-Lauridsen om den dramatiske 'margarinekrig' og den endelige konkurs med fabrikken Grønvang i 1995 til TV SYDs Søren Vesterby. Foto: Scanpix

Luk video
Mest sete på tvsyd.dk