Nu kan myndighederne overvåge dine toiletbesøg i kampen mod smitsomme sygdomme

Et flertal i Folketinget har torsdag stemt for en ændring af epidemiloven. Smitteopsporing af spildevandet skal være med til forudse udbrud af coronavirus og andre smitsomme sygdomme.

Fra 1. juli kan Statens Serum Institut og andre myndigheder overvåge dit spildevand, så smitsom sygdom kan opdages, allerede inden borgerne får symptomer.

Det er en realitet, efter at et flertal i Folketinget har stemt for et lovforslag, der ændrer den nuværende epidemilov.

Gode erfaringer

Test af spildevandet er blevet afprøvet på forsøgsbasis forskellige steder i Danmark i de seneste måneder. Eksempelvis på Bornholm.

Her fandt genåbningen af samfundet sted hurtigere end i andre dele af landet. Der er også foretaget test i hovedstadsområdet.

Metoden er ikke så sikker som en pcr-test, men kan altså til gengæld finde smitten i et udvalgt område hurtigere.

Brørup-firma tjekker dit spildevand

Det bliver virksomheden Eurofins i Brørup, der kommer til at udføre spildevandsanalyserne i hele landet. Opgaven  har været i udbud og den har virksomheden vundet, oplyser Jesper Gamst, der er administrerende direktør i Eurofins Miljø.

- Vi er klar til at gå i gang. I første omgang er der lavet en forsøgsperiode på en måned, hvor vi skal analysere spildevandet i udvalgte områder, fortæller Jesper Gamst.

Eurofins Miljø i Brørup laver som de eneste i Danmark spildevandsanalyserne, der viser smitteudbrud flere dage før pcr-test.

Firmaet benytter et helt specielt kemikalie, der binder sig til vira, og som man efterfølgende kan centrifugere ud af spildevandet og analysere på. Man kan her se, om der er virus i befolkningen, før den enkelte borger mærker symptomer.


I laboratoriet ved Brørup analyserer de allerede prøver fra 16 lande, og Eurofins Miljø er førende på området. Blandt andet i Holland undersøger de 296 renseanlæg på den måde, og derfor har man her større og hurtigere viden om epidemiens udvikling

Der er med loven sikret hjemmel til, at kommunerne kan tage initiativ til at foretage lokal overvågning af spildevand i samarbejde med eksterne aktører.