Ny teknologi skal bekæmpe butikkernes madspild

Et nyt projekt fra Miljøstyrelsen skal rydde op i alle de tons mad købmænd og supermarkeder smider ud hvert år.

Hvert år smider danske købmænd og supermarkeder mere end 150.000 tons mad ud. Det svarer til mere end 3.000 fyldte indkøbsvogne om dagen, viser tal fra Miljøstyrelsen. Det er både dyrt og skadeligt for miljøet. Men et nyt projekt foretaget af Miljøstyrelsen skal rydde op i spildet.

quote

En butik som vores Kvickly kan spare rigtigt mange penge og resurser ved at have et system, der selv kan nedsætte varen automatisk

Henrik Christensen, varehuschef, Kvickly, Vejen

I dag tester man et nyt værktøj på madspild. En sensor, der skal sidde i supermarkedernes kølediske. Sensoren holder øje med kødets udløbsdato og holder styr på, hvor mange pakker, der er tilbage af det kød, som nærmer sig sidste salgsdato.

- Den måde teknologien virker på er, at der er en sensor på prisskiltet, der viser hvor mange pakker der er tilbage, som kun har holdbarhed til i morgen. På pakkerne er der så en prisreduktion op 50 procent. Det vil sige, at jeg som forbruger kan se, hvilke pakker, der er nedsat, og når jeg tager en af pakkerne bliver det registreret af sensoren, som så ændrer antallet af pakker på skiltet, siger Mette Røy Kristensen, projektleder, Green Network, til TV SYD.

Projektet skal ikke kun gøre forbrugernes indkøbsture nemmere. Det er også en måde for butikkerne at spare penge på.

- En butik som vores Kvickly kan spare rigtigt mange penge og resurser ved at have et system, der selv kan nedsætte varen automatisk, fortæller en begejstret Henrik Christensen, der er varehuschef i Kvickly i Vejen, til TV SYD.

Henrik Christensen siger, at teknologien kan spare butikken for 10-12 arbejdstimer om ugen, hvor medarbejderne normalt går rundt og tjekker udløbsdatoer, sætter nye prisskilte på og flytter varer rundt.

Projektet er et samarbejde mellem UdviklingVejen, Green Network, Delta og Kvickly i Vejen, hvor sidstnævnte tester teknologien i dag.

Lær mere om den nye teknologi i aften kl. 19.30 på TV SYD.