Snart rykker den rullende landmand ud

Landmænd kan snart glemme alt om at så og rense roemarker. For nu ruller Sønderjyllands seneste robot snart ud på markerne.

For syv år siden begyndte brødrene Kristian og Jens Warming at udvikle Sønderjyllands seneste svar på en robot, der skulle gøre arbejdet med økologiske roemarker meget lettere. 

quote

Der skal mange ting til. Meget stædighed, og mange test. Og en vilje helt vildt, for der er så mange ting, der går galt, inden man har noget der virker. 

Jens Warming, medstifter

De to brødre fra Rødding starter i dag produktionen op på den første serie af robotten, der er blevet døbt Farmdroid. Men det har ikke været nogen let kamp at komme her til. 

- Der skal mange ting til. Meget stædighed og mange test. Og en vilje, for der er så mange ting, der går galt, inden man har noget, der virker, fortæller Jens Warming. 

En gevinst for landmændene 
Men nu er den her. Farmdroid. Og det er en stor gevinst for landmændene, at den lille arbejdsglade fætter snart kan rulles ud på markerne, der indtil nu er blevet luget på gammeldages manér. 

- Der er nogen, der mener, det er terapi at luge roemarkerne ved håndkraft, men hvis man ser bort fra det, så er der mange, der hyrer et hold østeuropæere ind til at udføre den opgave, og det er dyrt administrativt at gøre og svært at finde folk til, siger Kristian Warming.  

Den bekymring slipper landmændene nu for. For den rullende landmand kan nemlig både så og rense de økologiske roemarker. Roerne kan man enten bruge til dyrefoder eller sukker. 

Robotter 

Lige nu beskæftiges knap 10.000 danskere af robotter enten ved at producere eller sælge robotløsninger. Det er en stigning på 16 procent siden 2015.

Her i Sydjylland arbejder omkring 900 danskere med robotterne.

Drømmene er større end roer 
Farmdroid sår og renser roerne med knap én kilometer i timen, og den kører på batterier og solceller. Så roe-robotten kan faktisk køre i døgndrift, og den er nem at have med at gøre. For den er styret af en GPS.

Hele 10 landmænd har faktisk allerede bestilt en af prototypens kommende søskende hjem, der er klar til at rulle ud fra hallen i Rødding til foråret. 

Lige nu arbejder tre mænd med at få de rullende landmænd ud om få måneder, men brødrenes drømme er store. For dem er roer ikke nok, og det vil formentligt kræve mere mandskab i fremtiden.

- Vi sætter flueben ved roer i foråret, og derefter skal den ud til raps, kål, salat, korn, majs, eller hvad det nu er, siger Kristian Warming.