Søvnvejledere skal hjælpe borgere med at sove bedre

Vejen Kommune har uddannet 23 søvnvejledere, der skal hjælpe borgerne til bedre søvn – og dermed øget koncentration, udholdenhed og motivation.

Det er måske sat lige lidt på spidsen, at en god nats søvn kan betyde forskellen på at være arbejdsløs eller være i job.

Men i Vejen lavede kommunen et projekt for kontanthjælpsmodtagere. Her gik det op for den, at rigtig mange af deltagerne sov for lidt. Det gik ud over både deres koncentration, udholdenhed og motivation.

Derfor har kommunen nu uddannet 23 søvnvejledere, der skal hjælpe borgerne med at sove bedre.

Tirsdag aften var omkring 700 borgere mødt op i Vejen Idrætscenter for at få gode, konkrete råd til bedre søvn. En af dem var Janne Elsborg, der har haft god brug af en søvnvejleder.

quote

Luft rigtig godt ud i dit soveværelse og fjern mobiltelefonen. Jeg kobler også af efter spisetid.

Janne Elsborg, i jobpraktik, Glejbjerg

- Jeg brugte rigtig lang tid på at falde i søvn. Op til fire timer. Når jeg endelig sov, så sov jeg også. Men jeg kunne ikke stå op igen før 10-12 timer senere, siger Janne Elsborg til TV SYD.

Derfor var hendes livskvalitet rigtig ringe, og hun kunne ikke lave aftaler før over middag. Nu har hun fået nogle helt konkrete råd.

- Luft rigtig godt ud i dit soveværelse og fjern mobiltelefonen. Jeg kobler også af efter spisetid, så jeg er klar til sengetid, forklarer Janne Elsborg.

Men hvorfor er det en kommunal opgave at sikre borgernes søvn?

- Det er et kæmpe problem. Mellem 50 og 80 procent af de borgere, der kommer på Sundhedscentret fortæller os, at de sover dårligt, fortæller Birgit I. Knudsen, der er søvnvejleder i Vejen Kommune.

De kommunale søvntiltag har, ifølge søvnvejlederen, en gavnlig effekt.

- De ting vi laver, får lang større effekt, hvis vi først sikrer os, at folk sover godt, forklarer Birgit I. Knudsen.

Det kan Janne Elsborg nikke genkendende til. Hun fortæller til TV SYD, at hun sover fantastisk, er kommet af med to slags sovemedicin og er begyndt på et 13-ugers praktikforløb.

- Mit liv er blevet meget bedre, og jeg er SÅ glad, slutter Janne Elsborg.